Leijonborg: Vi ska bli bättre på att informera partiet

Efter den interna striden i folkpartiet om vilka rättigheter de nya EU-medborgarna ska ha, säger Lars Leijonborg att partiledningen ska bli bättre på att informera partiet om hur ledningen tänker. Beskedet gav han på lördagen i samband med folkpartiets riksmöte i Linköping.

Leijonborg står fast vid att det är naturligt för ett liberalt parti som folkpartiet att ställa krav på medborgare från det forna Östeuropa innan de tillåts komma till Sverige för att arbeta.

Kunna försörja sig själv
– Som jag försökte visa i dag, så tycker jag att vårat ställningstagande faller ut ganska naturligt av det vi har sagt tidigare, till exempel före valet. Men vi får dra lärdom av detta och lägga ännu större kraft på intern förankring.

Vad folkpartiet talade om före valet var förstås bland annat det berömda språktestet för en del utländska medborgare innan de söker jobb i Sverige. Nu handlar det om folkpartiets krav på övergångsregler för människor i nya EU-länder som Estland och Polen, som ska kunna visa att de kan försörja sig innan de tillåts att komma till Sverige för att arbeta.

Snabba, oväntade beslut
Lars Leijonborg och övriga partiledningen har fått hård kritik från en lång rad partivänner och liberala tidningar för det förslaget i vår. Ett vanligt tema är att en liten klick i folkpartitoppen tar snabba och oväntade beslut utan att fråga partimedlemmarna för att få publicitet och fiska röster. En som tycker ungefär så är Britt Marie Löfgren, folkpartistiskt kommunalråd i Umeå.

– Vi kan inte bedriva politik genom att några få stänger in sig i det slutna rummet och lyfter upp ett finger i vädret och funderar på vilket håll vinden blåser, utan det måste vara en bred diskussion inom partiet.

Bättre förankring
Förankringen i partiet kan bli bättre, medger alltså Lars Leijonborg. Men han tycker inte om bilden av sig själv som principlös taktiker, och höll ett långt tal på lördagen för att förklara hur en äkta liberal kan ställa särskilda krav på de nya EU-medborgarna.

Riksdagen kommer troligen att säga nej till övergångsregler, nu tror flera av de folkpartister som ogillar förslaget att beslutet kan leda till fred i partiet. Lars Leijonborg tror att de kan ha rätt även, om han hade föredragit att övergångsreglerna blivit verklighet.

– För landets skull hade det varit bättre, men det är möjligt att det som nu sker är det bästa för partifriden i vårat parti, säger Lars Leijonborg.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista