Många dödsoffer i oroligt Irak

Det har varit ytterligare en orolig dag i Irak, sammanlagt har minst 46 människor dödats. Av de döda var 14 passagerare ombord på en buss som sprängdes i luften på väg till huvudstaden Bagdad.

Attentatet mot bussen är bara ett i raden av attacker som skakat Irak på lördagen. Bussen körde av allt att döma precis framför en konvoj med amerikanska militärfordon, men som i många av de nästan dagliga attentaten är de flesta döda och skadade civila irakier.

Fyra explosioner i Bagdad
Tidigare under lördagen inträffade fyra explosioner i stadsdelen Sadr City i Bagdad, två av bomberna exploderade i den livliga fågelmarknaden. Vid de fyra explosionerna dödades minst 14 människor och många av de 36 skadade är mycket illa däran, enligt chefen för sjukhuset i Sadr City.

Flera sammandrabbningar mellan ockupationsmotståndare och amerikanska trupper har ägt rum just i den fattiga stadsdelen Sadr City, men enligt amerikanska militären fanns inga soldater i närheten när explosionerna ägde rum.

Ilskan mot USA växer
I en granatattack mot en amerikansk militärbas strax norr om Bagdad dödades fem soldater och sex skadades svårt. I Tikrit, Saddam Husseins hemstad, dödades tre irakiska polismän av en bilbomb.

Journalister i Irak rapporterar att ilskan mot USA växer bland irakierna, de beskyller ockupationsmakten för att inte upprätthålla ordningen och till och med för att ligga bakom vissa av attentaten.

Att hoppas att situationen ska lugna sig är fåfängt tror den amerikanske befälhavaren i Mellanöstern, John Abizaid. Fram till den 30 juni, då USA tänker lämna över den formella makten i landet till irakierna själva, kommer situationen bara att bli värre, säger generalen.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se