Pirate Bay-fallet fortsätter i hovrätten

I dag inleddes hovrättsförhandlingarna mot grundarna av fildelningssajten The Pirate Bay, som i tingsrätten dömdes för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. Men en av åtalade, Gottfrid Svartholm Warg, saknades.

DIREKT |

Det var oklart var Gottfrid Svartholm Warg fanns och om han eventuellt var sjuk. Hans advokat Ola Salomonsson läste upp ett sms från sin klients mamma.

"Gottfrid är kvar i Kambodja", skrev mamman, som tänkte resa dit för att hjälpa sonen.

Efter enskild överläggning beslutade domaren och nämndemännen att fortsätta rättegången utan Svartholm Warg. Han har till den 7 oktober på sig att komma in med ett läkarintyg.

– Om han lämnar ett läkarintyg som visar att han hade laga förfall för sin utevaro, då kommer man sätta in en ny förhandlingsomgång för honom, säger advokat Ola Salomonsson.

I annat fall fastställs tingsrättens dom mot Svartholm Warg.

Enligt advokaten kommer troligen hans klients vittnesmål att lyftas ut ur rättegången. Men åklagare Håkan Roswall vill ändå ha med förhören med Svartholm Warg. Det kommer senare att tas beslut hur det blir.

– Han har ju inte varit särskilt närvarande över huvud taget under det närmaste året, så vi var inte direkt förvånade över att han inte kom, säger Monique Wadsted, som representerar flera amerikanska filmbolag.

I tingsrätten dömdes de fyra männen till ett års fängelse vardera och till att betala skadestånd till film- och musikbolagen på totalt 30 miljoner kronor. De dömdes för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen, efter att ha tillhandahållit en sajt som gör det möjligt för personer att dela med sig av upphovsrättsskyddat material, utan att själva materialet, som filmer och musik, finns lagrade på sajten. Båda parterna överklagade tingsrättens dom.

Ett nytt vittne är kallat, men det är osäkert om han kommer dyka upp.

– Möjligheterna till att han dyker upp är nog är nog ganska små. Det beror väl på att åklagaren har pekat ut honom som en brottsling, säger Per E Samuelsson, som är Carl Lundströms advokat.

Menar du att han ser det som en risk att komma hit?

– Ja, han ser det så i alla fall, att det är en risk att han arresteras och själv åtalas och får sitta i häkte.

Och så här säger åklagare Håkan Roswall:

– Det finns inget beslut att anhålla honom nu i vart fall. Men jag kan ju säga det att om han funnits i Sverige så hade han naturligtvis blivit åtalad som de andra.

Fallet har skapat stort intresse och salen, som rymde 50 personer, var fullsatt med journalister, privatpersoner och medlemmar i Piratpartiet. Rättegången kommer att pågå i nio dagar.