"Maktöverlämningen i Irak kan minska stödet för Bush"

I USA får Bushregeringen kritik för att det fortfarande är osäkert exakt vad som ska hända efter den 30 juni, då USA-alliansen, enligt planerna, ska lämna över makten till irakierna själva. Det är oklart vilka som ska leda det nya irakiska styret, och enligt uppgift kommer dessutom makten att begränsas på ett sätt som riskerar att skapa nya problem för USA och dess allierade.

Om inte Bushregeringen kan ge tydligare besked så riskerar vi att förlora det amerikanska folkets stöd, gå miste om hjälp från våra allierade och göra irakierna besvikna, säger den tunge republikanske senatorn Richard Lugar, ordförande i utrikesutskottet.

Vem och hur mycket?
Det handlar inte bara om vilka USA-alliansen ska lämna över makten till, och som ska styra landet fram tills val ska hållas nästa år, utan hur mycket makt det tillfälliga irakiska styret ska ha.

FN:s Iraksändebud Lakhdar Brahimi har presenterat ett förslag om hur styret ska se ut, utan att några namn är klara, men vilka de än blir är det oklart hur mycket makt de kommer att få. Amerikanska regeringsföreträdare har den senaste veckan förklarat att det kommer att finnas begränsningar, även om den högste civile administratören i Irak, Paul Bremer, i ett tv-tal till irakierna sa att det nya styret kommer få total suveränitet.

Svikna löften kan öka motstånd
Enligt rapporter i bland annat New York Times, där regeringstjänstemän citeras, kommer de nya styrande i Irak inte få ändra några lagar, och bara ha begränsad makt över den irakiska polisen och militären. En huvudförklaring är det fortsatt våldsamma läget i landet.

Kritikerna menar att den här typen av begränsningar kan leda till ökat motstånd, och det också från irakier som tidigare varit mer positiva till den amerikanska närvaron, men nu inte tycker att Bushregeringen lever upp till sina löften om att lämna ifrån sig makten.

Vill ha ny resolution
Även i FN-högkvarteret i New York kommer USA få problem, om förslaget ligger fast. Amerikanerna vill driva igenom en ny resolution före överlämnandet, bland annat med förhoppningen att den ska leda till mer internationell hjälp. Diplomater som Ekot har talat med säger att säkerhetsrådet knappast kommer att stödja en resolution som bakbinder det nya irakiska styret på det här sättet, även om vissa kompromisser måste göras.

De understryker det de flesta inser, att varje steg och uttalande är minst sagt känsligt under de tio veckor som återstår till den 30 juni.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".