Småpartier långt från riksdagsplats

I valet gick det inte särskilt bra för uppstickarna Piratpartiet och Feministiskt initiativ, som satsade på att komma in i riksdagen. Båda hamnade långt under fyraprocentsspärren.

Tillsammans fick de två partierna 1,05 procent av rösterna.

– Jepp, 38 419 röster och, visst, det är klart att vi hade hoppats på mer, men det gör väl alla politiker. Nu är vi faktiskt Sveriges största utmanarparti och det är kul att gå vidare som det är, säger Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge.

Piratpartiet kom in i Europaparlamentet efter förra årets val. Men i riksdagsvalet gick det betydligt sämre och partiet är med sina 0,65 procent av rösterna långt från riksdagsspärren på 4 procent. Och nu ska partiet analysera valresultatet:

– Det vi ska titta på framför allt är vad som är symtom och vad som är orsaker, varför människor håller med om vår politik, men inte tycker att den är tillräckligt viktig för att rösta på oss. Där har vi ett arbete med att förklara helheten, hur våra frågor hänger ihop, säger Rick Falkvinge.

Piratpartiet hade svårt att få uppmärksamhet för sina frågor, bland annat personlig integritet. Samma sak gäller för Feministiskt initiativ, som inte tycker att de lyckades få särskilt stort genomslag för de frågor de vill diskutera, som jämställdhet och diskriminering.

För Feministiskt initiativ gick det inte heller så bra som partiet hoppats. Målet var att komma in i riksdagen och också i kommunfullmäktige på flera håll. Men partiet kommer bara in i fullmäktige i en kommun, talespersonen Gudrun Schymans hemkommun Simrishamn. Och i Riksdagsvalet fick partiet 0,4 procent av rösterna, vilket var sämre än i förra valet.

En besvikelse, tycker styrelseledamoten Veronica Svärd. Men partiet ger inte upp:

– Vi kommer att jobba på, kanske ännu mer än tidigare. Det finns ett ännu större behov av antidiskrimineringspolitik som det politiska landskapet ser ut, och självklart kommer vi att ställa upp i nästa val också.

Även i riksdagsvalet?

– Absolut.

Även Piratpartiet ser ljust på framtiden, och partiledaren Rick Falkvinge tror att partiet kommer att ta sig in i riksdagen någon gång.

- Det är jag övertygad om, förr eller senare. Tittar du på framför allt de yngre medborgarna så har vi ett väldigt starkt stöd där, så det kommer ju att lösa sig så småningom. Sen får vi se hur långt bort så småningom är, säger han.

Det finns fler partier som fått litet antal röster i riksdagsvalet. Bland dem finns Sveriges pensionärers intresseparti med 0,19 procent.

Junilistan, som tidigare varit representerat i Europaparlamentet, ställde inte upp i årets riksdagsval, men fick ändå 30 röster. Till och med Kalle Anka-partiet fick fler med sina 85 röster.