Israels vice premiärminister Silvan Shalom lägger ner första stenen til en skola i Naveh. Foto: Tsafrir Abayov/Scanpix

Stor besvikelse över Israels agerande

USA uttrycker stor besvikelse över Israels beslut att häva byggstoppet i judiska bosättningar på Västbanken. Detta trots att det finns hopp om en "tyst" överenskommelse mellan Israel och palestinierna för att rädda fredsförhandlingarna.

En regeringstalesman i USA uttalade i dag besvikelse över att Israel låtit den tio månader långa frysningen av bosättningsbyggandet löpa ut, samtidigt som Washington lovordade den palestinske presidenten Mahmud Abbas för att han trots detta visat "återhållsamhet" genom att inte genast avbryta fredssamtalen.

EU:s utrikesansvariga Catherine Ashton, Storbritanniens utrikesminister William Hague och Frankrikes president Nicolas Sarkozy sade med en mun att de beklagade Israels beslut. Turkiet, som länge var Israels enda vän i Mellanöstern, kommenterade via sin utrikesminister Ahmet Davutoglu att Israels "motsägelsefulla agerande" ger intryck av att landet inte vill ha någon fred.

Den än så länge inofficiella överenskommelsen låter ändå en strimma av ljus falla på fredsförhandlingarna som annars kännetecknats av att parterna stått mycket långt från varandra. Enligt israeliska medier går överenskommelsen ut på att bosättarna bara bygger i befintliga större bosättningar och inte drar igång verksamhet som skulle vara besvärande för palestinierna. USA och palestinierna kommer enligt uppgifterna inte att tillåta Israel att starta nya byggprojekt, bara de som planerades eller inleddes före byggstoppet.

Tanken är att ett fredsavtal troligen kommer att innehålla garantier för att Israel ska få behålla de största bosättningarna, som redan i dag är som mindre städer. Det officiella byggstoppet förlängs inte, men ett "tyst byggstopp" vidtar.

Palestiniernas motkrav sägs vara att Israel lovar att börja förhandla om gränsfrågan, vilket väntas bli avgörande för bosättningarnas framtid.

I en handfull bosättningar inleddes dock byggarbeten redan på måndagen, bland annat i Kiryat Arba utanför Hebron. Liknande var på väg i ett tiotal andra bosättningar. Flera hundra bostadsprojekt ligger i startgroparna de närmaste månaderna.

Mahmud Abbas tänker rådgöra med andra ledare i arabvärlden den 4 oktober innan han beslutar om förhandlingarna med Israel ska fortsätta. Först i nästa vecka kommer därför en första officiell kommentar till det slopade byggförbudet, sade Abbas till journalister i Paris.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".