Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många har klagat på valresultatet

Rösträkning i gamla tingsrätten i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

I dag kungörs valresultatet officiellt och nu har man tio dagar på sig att överklaga hur det har gått till. Antalet överklaganden ser redan ut att vara minst sju gånger så många jämfört med förra valet.

Kerstin Andersson är kanslichef vid Valmyndigheten.

- Det är ju en markant ökning. Vi har hittills fått in 43 överklaganden, säger hon.

Det var läget under måndagseftermiddagen, men det är preliminära siffror. Valmyndigheten kan ännu komma fram till att några av dessa skrivelser egentligen är rena synpunkter än formella överklaganden. Och ännu kvarstår alltså tio dagar för alla som vill skicka in överklaganden innan de överlämnas till Valprövningsnämnden:

– Generellt så går det ju att säga att uppmärksamheten kring det här riksdagsvalet gör att medborgarna är engagerade i valet på ett annat sätt än vad som varit tidigare. Det är en diskussion om valet i samhället som det kanske inte varit i tidigare val. Det är också positivt att det är en insyn och att det görs uppföljningar, säger Kerstin Andersson.

I årets mycket jämna val har det rapporterats om flera problem vid hanterandet av röster. Från Arvika, till exempel, överlämnades ogiltiga röster till länsstyrelsen i Värmland i en kasse i stället för i en förseglad påse. Något som skulle kunna leda till ett beslut om omval i distriktet.

Och den styrande koalitionen i Örebro meddelade i går att man överväger att överklaga valresutatet i Örebro kommun. Ett val som vid sluträkningen i fredags gav oppositionen ett mandats övervikt och där det var en enda röst som gjorde att Folkpartiet förlorade ett mandat till Socialdemokraterna, enligt länsstyrelsen.

Det krävs att det finns något specifikt misstag att utreda för att valprövningsnämnden ska kunna pröva överklagandena, som prövar både om det har begåtts något fel och om det i så fall kan ha påverkat valresultatet.

Valprövningsnämnden har tidigare meddelat att beslut kommer att kunna tas tidigast i november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".