Bolagsstämma i sargade HQ Bank

I dag samlas HQ:s aktieägare till en extra bolagsstämma. En helt ny styrelse ska väljas, och den rapport som HQ själva låtit göra ska redovisas inför ägarna.

Många aktieägare har fått se värdet på sina aktier rasa. Ekot har talat med en man som förlorat flera miljoner kronor. Och mannen, som vill vara anonym, säger att det är många frågor som han vill ha svar på:

– Det viktiga är ju att kartlägga huruvida det finns pengar som man kan återvinna. En sådan här lösning som drar ut på många år kostar mycket pengar och den gynnar ju knappast aktieägarna.

För exakt en månad sedan, den 28 augusti, kom Finansinspektionens besked: HQ bank förlorar sitt tillstånd att bedriva bankverksamhetet eftersom förlusterna i tradingverksamheten var för stora och kontrollen för dålig.

För aktieägarna kom beskedet som en chock. HQ:s aktie rasade och värden för miljarder gick upp i rök. Så det är inte konstigt att fokus inför dagens bolagsstämma är på att få tillbaka pengar.

Hoppet står till att få skadestånd från de tidigare ansvariga på banken, eller att utbetalningar av bonus och liknande visar sig skett på fel grunder. Nu blir det upp till den nya föreslagna styrelsen ledd av advokat Leif Ljungholm att driva rättsprocesser.

Frågorna inför dagens stämma är många.

Vad har de tidigare styrelserna, vd, tradingchefen, revisorerna på KPMG och riskchefen för ansvar för bankens kollaps?

Har HQ:s styrelse brustit i sin kommunikation till aktieägarna?

Kommer storägarna investmentbolaget Öresund vilja driva process mot sin egen storägare Mats Qviberg? Hur kommer Mats Qviberg själv agera?

Dessutom lär aktieägarnas ilska också riktas mot Finansinspektionen som ju valde att inte varna banken och utfärda böter, utan att dra banktillståndet direkt för att senare begära banken i likvidation.

Det är något som aktieägaren, som vill vara anonym, är mycket kritisk till.

– HQ AB:s styrelse meddelade medierna att de löpande hade kontakt med Finansinspektionen. De underrättades och informerades och kände till allting och därmed borde Finansinspektionen ha sagt: Okej, vi har tagit del av det här, men vi är inte övertygade om att vi kan acceptera det här.

Om några timmar börjar ytterligare en akt i dramat om HQ Bank, men det är långt ifrån den sista.

HQ:s avgående ordförande Mats Qviberg har dock inga planer på att sluta inom finansvärlden. Men han kände sig både trött och ledsen inför dagens extrastämma, sa han till Ekots reporter.

– Det är ett stort ansvar.