Hot fick domare att avgå

Hot och trakasserier var det som gjorde att domaren i den så kallade kopplerirättegången i Malmö hoppade av. Det bekräftar polisens personsäkerhetsgrupp.

De tio männen är åtalade för att ha våldtagit en 14-årig förståndshandikappad flicka och för att mot betalning ha låtit andra män i Malmö utnyttja flickan sexuellt. När domaren uteblev från rättegången förra veckan och ersattes av chefsrådmannen förklarades det med att hon plötsligt blivit sjuk.

– Det har förekommit upplevda hot och att det var turbulens i rättssalen kunde alla se. Rådmannen har utifrån det bedömt att det inte är möjligt att fortsätta, säger kriminalkommissarie Per Lidehäll.

I förra veckan beslutade rådmannen att hoppa av rättegången. Hoten har riktats mot mot rådmannen och hennes familj och hon kan för tillfället inte bo hemma. Rättegången har nu fått starta om med en ny domare.

Omständigheterna kring rättegången mot de tio män som misstänks för människohandel och i en del fall för grov våldtäkt mot barn har gjort att man tvingats använda säkerhetssalen i Malmö tingsrätt för att kunna genomföra rättegången.

Redan före sommaren utsattes kammaråklagare Ulrika Rogland för hot i samband med kopplerimålet. Hon har har beslutat att slutföra rättegången och har sedan ett par månader polisbeskydd.

Flickan det handlar om är 14 år och har enligt kammaråklagare Ulrika Rogland ett förståndshandikapp.

– Den här flickan har utnyttjats hänsynslöst sexuellt under många timmar, säger Ulrika Rogland i rättssalen.

Det har varit upprörda känslor och till och med slagsmål utanför rättssalen och enligt kriminalkommissarie Per Lidehäll har hot blivit allt vanligare.

– Vi ser en tendens av att brottet övergrepp i rättssak har ökat statistiskt sett. I det här ärendet är det helt oacceptabelt att både polis, åklagare och domare blir påverkade. Det får inte förekomma, säger Per Lidehäll.

Chefen för Malmö tingsrätt, Eva Wendel Rosberg ställer stora förhoppningar till ett förslag som bereds av justitiedepartementet. Förslaget innebär att cheferna vid landets tingsrätter får rätt att införa permanenta larmbågar, metalldetektorer, vid entréerna.

– Fanns det en möjlighet skulle jag besluta att vi hade kontroll varje dag. Jag får också förslag från åklagarna som gärna vill att det ska finnas en permanent kontroll, säger Eva Wendel Rosberg.

Fakta: hoten

Hoten mot Monica Nebelius framfördes i torsdags, den första rättegångsdagen av kopplerimålet.

– Hoten var riktat både mot mig och min familj. Jag kan inte bo hemma för tillfället, säger Monica Nebelius till TT.

– Jag förmodar att jag är tillbaka i tjänst så fort som möjligt. Det är bara att upp och hoppa igen, det är inte mer med det, säger Monica Nebelius.

Jens Ericson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.