1 av 2
Klicka för grafik - Nordkoreas successionsordning
2 av 2
Studenter övar på Kim Il Sung-torget i Nordkoreas huvudstad Pyongyang inför det största politiska mötet i Nordkorea på tre decennier. Foto: Zhao Zhan/Scanpix.

Kim Jong-ll väntas presentera sin efterträdare

I Nordkoreas huvudstad Pyongyang inleds i dag det största politiska mötet på 30 år. Mycket är oklart kring mötet, men många tror att det egentliga syftet är att ledaren Kim Jong-ll vill utse sin son som efterträdare.

BAKGRUND |

Mindre än 20 mil bort, i demokratiska Sydkoreas huvudstad Seoul, följer många händelserna med stort intresse.

– Det är mycket viktigt för oss här i Sydkorea vad som händer med ledningen i Nord, det kan påverka chanserna för återförening en dag, det säger Kim Yoo Ran, en ung dam på väg till kontoret.

– Jag följer nyheterna från Pyongyang, Nordkoreas huvudstad, via internet, säger hon.

I Pyongyang inleddes det första mötet i sitt slag med det styrande Arbetarpartiet på 30 år. Under mötet väntas den sjuklige 68-årige Kim Jong-ll presentera sin plan för att bibehålla makten inom familjen.

Nordkoreas kommunistiska regim brottas med en allvarig ekonomisk kris och det finns rapporter om utbredd hungersnöd.

Experterna är oeniga om exakt hur bräcklig regimen nu är, även om många tror att det inte är alldeles enkelt för Kim Jong-ll att ge legitimitet åt ett maktöverlämnade till sin oerfarne son.

I dag rapporterade Nordkoreas nyhtesbyrå att Kims yngste son Kim Jong-Un, som tros vara runt 28 år gammal, utsetts till fyrstjärnig general, liksom diktatorns yngre syster. Hon beskrivs som tempramentsfull.

En del bedömare tror att systern kommer att fungera som ett slags regent, tills Kim Jong-Un, blir varm i kläderna. I dag var första gången som Nordkoreas medier nämnt sonen vid namn.

Inte mycket är känt om honom, annat än att han under tonåren studerade några år i Schweiz.

En kontorsarbetare här i Seoul som just tagit en rökpaus, Park, säger:

– Jag följer vad som händer nu i Nord med största intresse. Vi vet inget om Kim Jong-uns karaktär, Nordorea är så slutet. Men det är viktigt för oss alla vem som leder landet.

Kim, Kim och Kim

Kim ll-Sung (1912-94) var gerillaledare och grundade Nordkorea 1948 i den efter andra världskriget sovjetkontrollerade delen av Koreahalvön. Kallades för landets "store ledare" och omgärdades av en enorm personkult. Är trots sin död fortfarande formellt landets "evige" president.

Kim Jong-ll (född 1942) var faderns privatsekreterare på 1960-talet och etablerades som efterträdare 1980, kallad för landets "käre ledare". Tog över efter faderns död, formellt som Arbetarpartiets generalsekreterare och ordförande för Nationella försvarskommissionen.

Kim Jong-Un (född 1983 eller 1984) är yngste son i familjen, men har utpekats som mer trolig efterträdare än bröderna Kim Jong-Nam och Kim Jong-Chol. (TT)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".