Positiva siffror för Wall Street

Wall Street är på väg mot sin bästa septembermånad på mer än 70 år, börsen ser ut att gå upp runt 8 procent även om det blev en mindre korrigering nedåt i går.

När klockan på Wall Street markerade att handeln var över så hade Dow Jones index gått ner med knappt en halv procent, lika mycket sjönk teknikdominerade Nasdaq.

Men efter en usel sommar har börsen klättrat uppåt hela den senaste månaden och de flesta uppfattar nergången i går som en liten andhämtning och att börskurserna kan fortsätta att stiga.

Som det nu ser ut är det upplagt för att september 2010 blir den bästa septembermånaden sedan 1939, det är också den snabbaste månadsökningen på mer än ett år.

Det är extra märkvärdigt eftersom september traditionellt brukar vara en mycket dålig börsmånad, i år är det alltså tvärtom. Varför det har blivit så är inte helt klart.

Den ekonomiska statistik som kommit de senaste veckorna har pekat åt lite olika håll och absolut inte varit bra.

De som läst in något positivt har ändå dragit slutsatsen att USA inte är på väg in i någon ny konjunkturnedgång. Kanske kan också det politiska läget spela in, tror affärstidningen Wall Street Journal.

Opinionssiffrorna tyder på att republikanerna kommer att gå fram starkt i kongressvalet i november.

Wall Street-aktörerna har tidigare stött demokrater och republikaner i ungefär samma utsträckning men nu lutar de åt republikanerna, bland annat för att de till skillnad från president Obama inte vill höja inkomstskatten för höginkomsttagare.

Enligt det synsättet har alltså börsen diskonterat en republikansk valframgång. Ska man tro tidigare erfarenheter så kommer börsuppgången att fortsätta, index brukar stiga under tiden november till och med januari.

Frågan är förstås vad sådana historiska jämförelser betyder när världsekonomin fortfarande lever i sviterna av den värsta nergången på många decennier.