Köerna ringlar sig långa i väntan på filmen Ödlan.

Förbjuden film slår kassarekord i Iran

Filmen Ödlan förvandlar inte bara en tjuv till en präst, den är också kritisk på ett sätt ingen trodde var möjligt i Iran. Filmen slår nu alla kassarekord när den för första gången har tillåtits på biograferna i Irans huvudstad Teheran.

– Vi är alla totalt förvånade att filmen kunde göras och jag är både lycklig och överraskad över att filmen får visas nu i Teheran, säger 20 årige Ashraf, som står längst fram i kön till biljettluckan.

Långa köer till Ödlan
Bakom honom ringlar en mer än 300 meter lång kö av hoppfulla och likadant ser det ut utanför alla de fem biografer som just nu visar Marmulak, Ödlan, en film av Kamal Tabrizi som slår alla kassarekord. Ashraf som är en cineast har också sett Tabrizis två tidigare filmer.

– De kritiserade de felaktiga föreställningar som finns i dagens samhälle och som faktiskt predikas av regeringen i dag. Alla människor var chockade över att filmerna överhuvudtaget fick visas. Vi väntade oss att regissören skulle hamna bakom galler i fängelse, men det hände aldrig, säger han.

Tjuv förvandlas till präst
Istället sätter Tabrizi sin huvudaktör bakom galler i filmen Ödlan och sedan förvandlas denne simple tjuv till en islamisk präst, en mulla, något oerhört i den islamiska republiken Iran. Samtidigt är det ett exempel på paradoxerna i Iran.

I den fullsatta filmsalongen är publiken med från första stund när hjälten i fängelset vill befria en vit duva som fastnat i taggtråden uppe på fängelsemuren och försöker beveka en vakt att hjälpa den. En mycket tydlig symbolisk bild som vilken analfabet som helst kan ta till sig.

Köerna bär protester
När tidningar tystats och journalister fängslats, politiker stängts ute från parlamentet eller avgått i protest mot hur valet i februari förfuskades har filmen tagit över rollen som protesterande.

De långa köerna till Marmulak talar sitt tydliga språk, en majoritet av iranierna är fortfarande inte nöjda med utvecklingen i landet och har inte givit upp hoppet om förändringar.

Maria Persson Löfgren, Teheran
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".