Svårt hitta bostad för två av tre unga

De ungas egen lobbygrupp i boendefrågor, nätverket ”jag-vill-ha-bostad-punkt-nu”, har fördubblat sig på ett år och har nu 4 000 medlemmar. Samtidigt har idag 107 kommuner bostadsbrist och nyproduktionen av lägenheter har avstannat.

Bostadsfrågan är största samtalsämnet bland unga i dag, säger Lotta Jansson, projektledare för Nätverket.

– Väldigt många flyttar runt hemskt mycket. Dels på andrahandsmarknaden, de bor med svarta andrahandskontrakt, man bor mycket hemma hos kompisar, sover på en madrass på golvet, man får låna någons lägenhet som är borta några veckor, flytta runt helt enkelt. Det är väl det mest vanliga, säger hon.

Hon har själv flyttat sex gånger på två år och bor nu i andrahand.

Nätverket, som har funnits i tre år, har fördubblat medlemsantalet senaste året till 4 000. Två av tre unga har i dag svårt att hitta egen bostad. Enligt Hyresgästföreningen behövs det 119 000 nya bostäder till landets ungdomar.

Bostadsministern gav upp målsättning
Samtidigt går det trögt med byggandet: bara 21 000 nya lägenheter förra året. Redan för ett år sedan gav bostadsministern upp målsättningen att bygga 30 000 bostäder om året under mandatperioden.

”Jag-vill-ha-bostad-punkt-nu” har flest aktiva i storstäderna och är en slags lobbygrupp som kämpar för billiga hyresrätter till ungdomar.

Duschade bland korna
Martin Nordfeldt, också i Nätverkets ledning, bor själv olagligt i en kontorslokal. Tidigare har han bott i en lagård och duschat sig bland korna. Liksom Lotta Jansson tycker han att nätverket kan vara en demokratisk kanal till politiker och byggbolag.

– Dels är ungdomar inte så ekonomiskt starka och de har inte de etablerade kontaktnät som behövs för att påverka. Därför är det väldigt lätt att ignorera den här gruppen. På det sättet fyller vi en väldigt viktig funktion, eftersom vi faktiskt sitter med de här höga herrarna och diskuterar öga mot öga, säger han.

– Majoriteten av beslutsfattarna, både i byggbranschen och politiker på alla nivåer, är fyrtiotalister och har inte riktigt känslan. De är inte insatta i vad det innebär att inte ha en bostad, för det har de glömt bort för länge sedan, säger Lotta Jansson.

Beslutsfattare skyller på varandra
En av Nätverkets arbetsmetoder är att få kommunerna att redovisa sina byggplaner. Nu bråkar man också med kommunledningarna i Malmö och Göteborg för att de inte vill införa någon bostadskö.

De unga är besvikna när de vuxna skyller på varandra för att det inte byggs bostäder.

– Både bostadsministern och kommunerna och samtliga beslutsfattande människor på de posterna är pinsamt barnsliga när de skyller ansvaret på någon annan. Alla människor som har någonting att säga till om inom bostadspolitiken har ett ansvar att faktiskt samarbeta och lösa problemet, säger Martin Nordfeldt, i nätverket ”jag-vill-ha-bostad-punkt-nu”.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista