Självmordsbombare slog till från båt

En ny typ av självmordsattack har genomförts mot Iraks viktiga oljeindustri. På lördagen försökte självmordsbombare ombord på tre motorbåtar sätta oljehamnen i Basra i lågor.

Den första båten stoppades alldeles i närheten av en av oljehamnens off-shore terminaler. Efter att säkerhetspersonal prejat båten, utlöstes lasten av sprängmedel. Två amerikanska sjömän och ett okänt antal irakier ombord dödades.

Tjugo minuter senare dök ytterligare två småbåtar upp. Säkerhetspersonalen i hamnen stoppade båtarna som exploderade cirka 50 meter från en oljeterminalen, som ligger 16 mil ut till havs, räknat från huvudhamnen Umm Qasr, berättar James Cragbell talesman för den amrikanska marinen. Explosionerna orsakade inga materiella skador.

Tidigare har pipelines som går från Norra Irak till Turkiet utsatts för sabotage, men en pipeline går relativt lätt att reparera och dess kapacitet är begränsad. Hade attacken i Basra lyckats hade den kunnat få betydande konsekvenser, både ekonomiska och politiska, enligt experter.

Irak är nästan helt uteslutande beroende av oljeexporten och Basra är den största utskeppningshamnen i området. Vid tillfället för attentatet låg två tankers och väntade på att lasta över två miljoner fat olja.

Kristian Åström, Jerusalem
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".