Hjälp på väg till Nordkoreanska sjukhus

I Nordkorea väntar internationella hjälporganisationer på att få besöka de sjukhus där de skadade vårdas efter järnvägskatastrofen i torsdags. På söndagen har hjälpsändningar från Kina förts över gränsen till området där tusentals människor förlorat sina bostäder på grund av den explosionsartade branden.

Olika FN-organ, Röda korset och andra hjälporganisationer som finns på plats i Nordkorea hoppas att inom de allra närmaste dagarna få möjlighet att ta sig till sjukhusen i staden Sinuiju, några mil från Ryongchon där järnvägsolyckan inträffade i torsdags.

Tilläts inte åka vidare
När ett fyrtiotal internationella hjälparbetare och diplomater besökte olycksområdet på lördagen tilläts de inte att åka vidare till den närbelägna större staden, dit de svårast skadade ska ha förts.

Enligt nordkoreanska uppgifter befinner sig 300 av de 1 300 skakade på sjukhus. Svåra brännskador som många av de sårade antagligen har fått bör behandlas snabbt, och det mesta talar för att resurserna på de lokala sjukhusen i olycksområdet är ytterst begränsade.

Lastbilar in från Kina
En kolonn av lastbilar med hjälpsändningar från Kina har på söndagen passerat gränsbron som leder över floden Yalu vid Dandong i Kina in till Nordkorea. Mat, läkemedel, tält, filtar finns med i dessa transporter. Det är inte känt om något ur dessa leveranser förts till sjukhusen.

Enligt de internationella delegater som besökte Ryongchon på lördagen har omkring 30 000 människor drabbats av katastrofen. Runt 2 000 bostäder är  förstörda enligt en representant från Röda Korset. Invånare i staden som förlorat sina bostäder har tvingats flytta in till släktingar, vänner eller arbetskamrater.

Dödssiffra steg
Siffran för antalet omkomna anges i dag till 161.

För Nordkorea är det ett svårt avbräck att järnvägsförbindelsen från Kina in i Nordkorea är söndertrasad. Transporter på järnväg är viktiga i det fattiga Nordkorea där vägnätet inte erbjuder särskilt många mil asfalterade sträckor.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista