Lag mot hustrumisshandlare används knappt

Lagen som förbjuder män som misshandlar sin partner att vistas i det gemensamma hemmet används inte. Från september i fjol då lagen infördes fram till årsskiftet anmäldes nästan 7 500 fall av misstänkt kvinnomisshandel. Under samma period användes den nya lagen vid sju tillfällen.

Besöksförbud i den egna bostaden ska utfärdas av en åklagare om det finns en klar risk att mannen kommer att hota eller slå sin sambo, hustru eller barn. Om situationen skulle vara så hotfull så har polisen rätt att fatta ett sådant beslut redan på plats i avvaktan på ett åklagarbeslut.

Användes sju gånger
Lagen infördes den första september i fjol. Från det datumet fram till årsskiftet så polisanmäldes 4 711 fall av misstänkt kvinnomisshandel, under samma period så använde åklagare den nya lagen vid sju tillfällen, det visar kartläggningen som Svenska Dagbladet gjort.

Sven-Erik Alhem, överåklagare i Malmö, menar att det inte är så underligt att lagen inte har använts mer.

– Jag tror att den enkla förklaringen helt enkelt är att när förhållandena är så pass allvarliga, återfalls risk et cetera, att man skulle kunna överväga att tillämpa det utvidgade besöksförbudet, då har man som regel förutsättningar för att anhålla den misstänkte och begära honom häktad. Då är det ju det som i första hand bör komma i fråga, enligt min mening.

Vet inte hur lagen fungerar
Bland de ideella organisationer som arbetar med kvinnor som utsatts för misshandel så ser man andra förklaringar till att lagen inte används.

– Dels så är våld mot kvinnor lågt prioriterat, och det tror jag gör att få använder sig av lagen. Sedan tror jag att många inte riktigt känner till lagen och hur de ska använda den, och var de sedan ska placera männen som man lyfter ut ur familjen, säger Carima Lindberg, vice ordförande i Svenska kvinnojourers riksförbund.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista