Moskvas borgmästare Luzjkov får sparken. Foto: Scanpix

Moskvas borgmästare får sparken

Rysslands president Dmitrij Medvedev har sparkat Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov. Under sina 18 år vid makten i Moskvas stadshus har Luzjkov varit en av Rysslands mäktigaste politiker.

Presidenten har förlorat förtroendet för Jurij Luzjkov som Moskvas borgmästare. Det var formuleringen i det beslut som Dmitrij Medvedev skrev under i morse under sitt pågående statsbesök i Kina.

Luzjkov tillsattes av dåvarande ryske presidenten Boris Jeltsin 1992 och höll fast vid borgmästarposten i Moskva vid tre folkliga val. Så sent som 2007 fick Jurij Luzjkov förnyat förtroende av Vladimir Putin sedan Kreml slopat de folkliga valen av regionledare.

Under sina 18 år på posten har Luzjkov gjort sig känd som en handlingens man som fått Moskvas näringsliv att blomstra samtidigt som han hårdhänt slagit ned på protestyttringar. Han och hans fru Jelena Baturina har förföljts av korruptionsanklagelser i takt med att Baturinas byggföretag växt till ett mångmiljardimperium.

Efter att ha lanserat sig som kandidat till presidentposten i slutet av 1990-talet inordnade sig Luzjkov i Vladimir Putins krets när denne kom till makten.

Jurij Luzjkovs avsked är slutet på en bitter fejd som tog fart för snart en månad sedan med en tidningsartikel där Moskvas starke man kritiserade president Medvedev på flera punkter.

Bara några dagar senare visade de statliga ryska tv-kanalerna en serie extremt kritiska reportage om Luzjkov och strax därpå uppmanade Kreml honom att ta semester för att tänka över sin situation. Men när Jurij Luzjkov vägrade att frivilligt lämna in sin avskedsansökan valde Dmitrij Medvedev att sparka honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".