Mats Qviberg på HQ:s extrastämma. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Ilska och besvikelse på HQ-stämman

Under HQ Banks stämma i dag valdes en ny styrelse till det tidigare ägarbolaget bakom banken. Den nya styrelsens främsta uppgift är att utreda vilka som bär ansvaret för bankens fall. Och besvikelsen var stor hos aktieägarna.

– Det är en stor arbetsuppgift som jag och övriga styrelsen har framför oss. Det är väldigt många åsikter, många utredningar som har gjorts. Vi ska läsa in oss på det här, göra intervjuer och göra vår egen utredning, säger Leif Ljungholm, som valts in som ny styrelseordförande efter Mats Qviberg.

Många av aktieägarna på stämman i dag har troligtvis stora förhoppningar på Mats Qvibergs ersättare Leif Ljungholm och den nya styrelsen. Kritiken mot den gamla styrelsen var stundtals mycket hård under extrastämman i den anrika biosalongen Skandia i centrala Stockholm.

Mats Qviberg, som utgör Q:et i moderbolaget HQ, lämnade i dag stämman efter ett känslosamt tal till aktieägarna och några timmar med tuffa frågor och kritik. Han inledde med att djupt beklaga att aktieägarna förlorat väldigt mycket pengar.

– Jag är hemskt ledsen för det, sade Qviberg med bristande röst.

Bland aktieägarna som besökte extrastämman fanns besvikelse.

– Jag upptäckte för sent att det bar iväg utför med HQ Bank. Man kunde ju märka redan tidigare i somras att det barkade utför, säger Marianne, som är en av småägarna i banken, och som nu ångrar att hon inte hoppade av tidigare.

Många av frågorna kretsade kring oklarheten om vad den tidigare styrelsen känt till eller inte känt till om de växande förlusterna i bankens trading under de senaste tre åren. Och det här är frågor som nu den nya styrelsen ska försöka gå till botten med.

– Vi går in nollställda, på så vis att vi vill ha ett ordentligt eget underlag som vi kan presentera. De undersökningar som kommit hittills har fått viss kritik, om det är rätt eller fel vill vi ha en egen uppfattning om, säger nya styrelseordföranden Leif Ljungholm.

Det finns ju en viss kritik här bland aktieägare som menar att den nya styrelsen också har band till storägaren Öresund, att det kan bli intressekonflikter. Vad säger du till dem?

– Jag tror att det är fullkomligt fel. Man måste komma ihåg en sak som bortses ibland, att det är aktieägarna som utser styrelser, säger Leif Ljungholm.

Fakta: Dramatiken i HQ

Några av den senaste månadens dramatiska turer kring HQ och det tidigare dotterbolaget HQ Bank:

Den 28 augusti återkallar Finansinspektionen (FI) tillstånden för HQ Bank. Enligt FI har tradingverksamheten tagit så stora risker att bankens överlevnad riskerats.

Den 30 augusti försätts HQ Bank i likvidation av Stockholms tingsrätt. Advokat Biörn Riese utses till likvidator.

Den 2 september polisanmäler HQ den tidigare tradingchefen i HQ Bank, Fredrik Crafoord.

Den 3 september kommer beskedet att Carnegie tar över HQ Bank. Samma dag inleder Ekobrottsmyndigheten en förundersökning om grovt bokföringsbrott och svindleri i banken.

Den 23 september föreslås en ny styrelse i HQ AB.

Den 24 september lägger granskningsman Anders Malm fram sin utredning om vad som hänt i banken.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".