Letterna oroliga för prishöjningar vid EU-inträdet

Om fem dagar är Baltikum och ytterligare sju nya länder med i det utvidgade i EU. Förhoppningarna är stora på många håll, men från Lettland och Baltikum rapporteras också farhågor. Många oroas för att priserna stiger. På flera håll har hamstringsvågar uppstått i fråga om framför allt salt och socker.

Riga står på tröskeln till EU. Vid frihetsmonumentet mitt i stan håller ett av de nuvarande regeringspartierna, Folkpartiet, möte och välkomnar inträdet om fem dagar.

En tredjedel emot
– Jag som är ung ser bara möjligheter. Jag kan lättare resa och studera och Lettland vänder sig utåt och kommer i längden absolut att vinna på det som nu sker, säger Gundars, studerande och politiskt aktiv.

Men en tredjedel av letterna röstade nej till EU och Gundars föräldrars generation, till exempel, kanske sade ja mer för sina barns skull och inte för att de tror att de själva får det så mycket bättre i EU-landet Lettland som, faktiskt, blir fattigast i hela EU-kretsen om man till exempel räknar i BNP utslagen per invånare.

Matvaror blir dyrare
Ängslan över att Lettland inte riktigt är moget möter man lite över allt. Mest är det oron för att priserna ska gå upp, men löner och pensioner ligga kvar. Många matvaror har redan blivit dyrare, säger en kvinnan.

Medierna i alla de baltiska länderna har ägnat sig mycket åt hamstringsvågarna i framför allt de östra delarna som vetter mot Ryssland eller Vitryssland. ”Saltet tar slut när vi går med i EU” har ryktet vetat berätta.

Annonser med skrämselargument
Hamstringen har lett till att priset ibland har fyrdubblats på framför allt grovt, grått salt från till exempel Ukraina, något helt annat än det vita, jodberikade bordssaltet i väst som knappast duger till saltgurka eller andra inläggningar.

Handlarna annonserar i alla möjliga sammanhang med EU-inträdet som skrämselargument, berättar studenten Peteris Timofejevs för mig. Det må gälla kylskåp eller ukrainskt salt för gurkinläggningar, ryktena går. Lettland nalkas sin framtid i EU sannerligen med både tro och tvivel.

Bengt Lindroth, Riga
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista