Ny president ska utses i "flosklervalet"

Österrike väljer på söndagen ny president. Endast två kandidater ställer upp och kampen mellan de båda erfarna politikerna om statschefsposten är ett ämne som österrikarna tar till sig med hatkärlek.

Kommentarerna på tidningarnas ledarsidor är inte nådiga: ”Det onödiga valet”, ”Avskaffa valet”, ”Flosklervalet”. När man någon gång hittar en positiv kommentar så lyder den: ”Enda fördelen med presidentvalet är att det avgörs i första omgången”.

Dags för en kvinna
Presidentposten är mest formell och går ut på att representera landet. Den borgerliga regeringens ständigt leende utrikesminister Benita Ferrero-Waldner meddelade tidigt att det är dags för en kvinna att inta den manliga presidentbastionen.

Socialdemokraternas kandidat blev Heinz Fischer, mångårig talman i parlamentet.

De båda presidentkandidaterna kom överens om en valkampanj fri från fräcka påhopp och fula antydningar. Det enda pikanta som framkommit är att Heinz Fischer är ordförande i vänskapföreningen Österrike-Nordkorea och att Benita Ferrero-Waldner varit gift tidigare.

Jämnare efter debatt
De båda presidentkandidaterna tillkämpade folklighet och tävlan om vem som blir den mest demokratiske presidenten har varit svårsmält. När den ene lovat att inte resa så mycket utomlands för skattebetalarnas pengar har den andra kontrat med att tjänstebilen får stå eller varför inte öppna presidentpalatset för flyktingar.

Enligt opinionsinstituten gick Fischer mot en promenadseger, men i den enda tv-duellen visade sig Benita Ferrero-Waldner vara en vida överlägsen debattör och det blev plötsligt ett mer jämt lopp i opinionsmätningarna. Av en valkampanj i helylle och präktighet blir utgången spännande oviss.

Kjell Albin Abrahamson, Wien
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista