Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt har pratat. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Reinfeldt och Sahlin i samtal

Invandringspolitiken och framtiden för den svenska styrkan i Afghanistan har nu börjat diskuteras mellan regeringen och oppositionen. I går samtalade statsminister Fredrik Reinfeldt med Miljöpartiets språkrör och i dag med Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin, som tycker att det är bra med en diskussion om asyl- och flyktingpolitiken mellan de rödgröna och regeringen.

– Det är rimligt att de demokratiska partierna för en diskussion om de frågorna, en mycket viktig signal för riksdagen som helhet att ge. Det finns och har funnits en ganska bred samsyn, inte minst mellan oss och moderaterna, säger Mona Sahlin till Ekot.

Är det avgörande för riksdagens fortsatta arbete att få bort den frågan från Sverigedemokraterna, så att de inte har någon möjlighet att förhandla om några sakfrågor i övrigt?

– Det är min analys, efter att ha följt det som har hänt i Danmark, att det kanske är avgörande, säger Mona Sahlin.

Miljöpartiet och Socialdemokraterna är nu tydligt på samma linje: Det är bra att föra samtal med regeringen om flykting- och asylpolitiken för att hindra Sverigedemokraterna att göra uppgörelser i riksdagen.

Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly har än så länge inte talat med Fredrik Reinfeldt.

Han har inget emot om Socialdemokraterna och Miljöpartiet för sådana samtal och är själv också beredd att göra det - men allt förutsätter att den gemensamma rödgröna överenskommelsen på området är grunden för samtalen.

– Vill regeringen diskutera utifrån den, så är jag självklart beredd att diskutera med vilket parti som helst i riksdagen, men jag håller fast vid den rödgröna överenskommelsen, och det tror jag egentligen var meningen både från Socialdemokraterna och Miljöpartiet, säger Lars Ohly.

En annan fråga som diskuterats är förlängningen av den svenska Afghanistanstyrkans mandat inklusive att skicka dit svenska ambulanshelikoptrar. Där verkar i dag de rödgröna helt eniga om att lägga fram sitt förslag om att förlänga mandatet ett år och att stödja förslaget om att skicka dit helikoptrar, men också om att föreslå att styrkan ska börja avvecklas - något som Sverigedemokraterna skulle kunna stödja i riksdagens kammare. I sådana fall skulle regeringen förlora frågan.

– Den frågan om förlängningen av mandatet har vi ingen skild åsikt om, så där kommer vi säkerligen att rösta för det, men vi kommer också att lägga yrkanden om att förändra strategin för de svenska insatserna, säger Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

Sverigedemokraternas ordförande Jimmy Åkesson tror inte att hans parti nu ställs helt åt sidan om övriga partier gör upp om invandringspolitiken.

– Det blir ett väldigt tunt regeringsunderlag om man bara gör upp i de här frågorna, så jag ser inte det som klart på något sätt, utan jag utgår fortfarande ifrån att vi får möjlighet att samtala och förhandla med de andra partierna.

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill inte i dag kommenterar samtalen med oppositionspartierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".