Skärpta regler mot terror för fartyg

När sjöfarten får strängare regler för att höja beredskapen för terrorhot, den första juli i år, kommer passagerarna att märka det tydligt. Kontroller av identitet, men också kontroller av bagage och bilar, blir nu vardag även till sjöss, trots Schengen-samarbetet inom EU.

– Det grundläggande i detta är att man ska se till att få kontroll över vad det är som kommer ombord på fartygen och vilka är det som kommer ombord. Det är det viktigaste, säger Johan Fransson, sjösäkerhetsdirektör på Sjöfartsverket.

Måste visa pass
Det är sen terror-atackerna mot World Trade Center i New York som FN:s sjöfartsorgan, IMO, beslutade att beredskapen mot terrorism skulle skärpas till sjöss senast den första juli i år.

Precis som på flyget, måste passagerarna uppvisa id-kort eller pass för att få gå ombord, trots Schengensamarbetet som innebär passfrihet inom EU. Dessutom kommer kontroller av resväskor och bilar att göras. Normalt handlar det om slumpmässiga kontroller, men om det är en ökad säkerhetsrisk, så kan alla passagerare tvingas att genomgå dom här kontrollerna.

”Konstig situation”
Det här gäller också handelsflottan och besättningarna där.

Världens största passagerarrederi är Stena Line med ett 30-tal passagerarfartyg.

– Det är en lite konstig situation på det viset att som privat näringsidkare behöva ta ansvar för terroristskyddet. Terroristbiten har varit något som har legat på myndigheterna, säger Stena Lines säkerhetschef Lars Pålsson.

Jan Andersson i samarbete med SR Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista