Ökad konkurrens i åkeribranschen när EU utvidgas

I en av de mer gränslösa branscherna, åkeribranschen, kommer konkurrensen från EU:s nya medlemsländer i öst att öka, tror både Åkeriförbundet och fackförbundet Transport. Låga lönekostnader gör de baltiska transporterna mycket billigare än de som utförs av svenska åkerier.

Transports internationelle sekreterare Lars Lindgren tror att svenska förarjobb hotas.

– Ja, jag tror att det betyder ganska så mycket i och med att man får en konkurrens från de baltiska länderna och Polen framför allt. Det är ju en låglönekonkurrens som gör att vi kanske tappar en hel del arbetstillfällen för våra medlemmar, säger han.

Tjänar mindre
Förare från Polen och de baltiska länderna tjänar runt en fjärdedel av svenska förarlöner. När EU utvidgas så är de nya medlemsländernas åkerier fria att konkurrera om internationella transporter till att börja med. Däremot får de inte ta körningar inom de andra EU-länderna under en övergångsperiod på åtminstone två år.

Visserligen väntas det växande EU skapa ett kraftigt ökat behov av lastbilstransporter, men de baltiska och polska åkerierna har så mycket lägre kostnader, att den svenska åkeribranschen nu står inför en snabbt hårdnande konkurrens, enligt Åkeriförbundets vd Göran Forsén. Därför blir det lockande för åkerierna att flytta till de nya EU-länderna, eller starta filialer där.

Förare kan komma hit och jobba
– Jag vet att det finns svenska åkeriföretag som har köpt företag i andra länder och driver verksamheter från de företagen bland annat för att det är lägre kostnader för att driva verksamheten från de företagen.

Förarjobb kan försvinna från Sverige på andra sätt än genom att åkerierna flyttar till länder med lägre löner. Transports Lars Lindgren tror också, att förare, precis som byggarbetare, kommer hit och arbetar för lägre lön.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista