Nils Horner.

Nils Horner rapporterar från Sydkorea

I Nordkorea pågår det första stora partimötet på många år. Ledaren Kim Jong-II har redan blivit omvald, men den person som drar åt sig det mesta av uppmärksamheten är hans son Kim Jong-Un. Vår korrespondent Nils Horner finns på plats i Seoul i grannlandet Sydkorea.

Vad är själva syftet med det här mötet?

– Det har uttryckligen sagts att det bara finns en punkt på dagordningen, nämligen ledarskapsfrågor. Nu har man valt om Kim Jong-Il till att vara ledare för det styrande partiet, men den stora uppmärksamheten är riktad på hans son Kim Jong-Un som är 27 eller 28 år gammal, vi vet inte säkert. Det som hände i morse var att statliga medier i Nordkorea rapporterade att han upphöjts till fyrstjärnig general i Nordkoreas militär. Även Kim Jong-Ils yngre syster, som är i 60-årsåldern, utnämndes till fyrstjärnig general. Det tolkas som ett klart tecken på att framförallt sonen förbereds för att ta över makten i Nordkorea.

Det är inte så mycket som är känt om sonen. Får nordkoreanerna och omvärlden veta mer nu?

– Det har inte kommit ut några som helst uppgifter utöver det här korta uttalandet i Nordkorea. De flesta nordkoreaner tror jag inte har så mycket begrepp om den här sonen eller övriga familjemedlemmar. Det har hållits mycket hemligt i Nordkorea. Men det som har läckt ut, och som inte minst medier och experter i Sydkorea nu analyserar i minsta detalj, är att Kim Jong-Un studerade i Schweiz under några år i tonåren, under antaget namn. Hans gamla klasskamrater berättade att han gillade actionfilmer med Jean Claude van Damme, han gillade att åka skidor. Han liknar sin pappa till utseendet, säger folk som har träffat honom. Och han är blyg, men han tros samtidigt ha hårda nypor och ledaregenskaper.

– Det som är intressant är att analytiker i Sydkorea säger att han redan har tagit över en viktig del av makten i Nordkorea. Han har stort inflytande i polisen och militären. Enligt många analytiker har han redan en betydande del av makten. Det handlar mycket nu om att legitimera och formalisera hans maktövertagande, eftersom hans pappa Kim Jong-Il lider av dålig hälsa. Kim Jong-Il har haft slaganfall, njurproblem och annat, och många tror att hans hälsa kan vara alltmera bräcklig och att det är därför man skyndar på ett maktövertagande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".