Irakisk vädjan om FN-medling

Åldermän från den våldsdrabbade irakiska staden Falluja vädjar nu till FN:s generalsekretare Kofi Annan att medla mellan de sunnimuslimska rebeller som finns i staden och USA-alliansens styrkor som omringat den.

Vädjan kommer efter en helg då det kommit rapporter både om vapenvila mellan parterna och att alliansen när som helst kan gå till anfall.

Läget är fortfarande minst sagt spänt i städerna Falluja och Najaf, som blivit Bushregeringens största problem i Irak sedan Saddam Hussein störtades för ett år sedan.

Enligt en talesman för USA-alliansen finns säkra uppgifter att shiitiska rebeller, under ledning av Muqtada al-Sadr, har gömt stora mängder vapen i bland annat moskéer och skolor i Najaf, och att koalitionen planernar nu att gå in i delar av staden.

Vapenvilan förlängs
Samtidigt har den amerikanska militären och Vita huset de senaste dagarna diskuterat en omfattande attack mot Falluja, men under söndagen kom det något överraskande beskedet att parterna kommit överens om att förlänga en skakig vapenvila. Den innebär bland annat att irakiska säkerhetsstyrkor tillsammans med amerikanska soldater ska börja patrullera Fallujas gator imorgon, tisdag.

Möjligheterna att överenskommelsen ska hålla, ses som minst sagt begränsade. Det är därför åldermännen, ledare från staden, har framfört en önskan att FN:s generalsekreterare Kofi Annan ska fungera som mellanhand och medlare. Men något svar på förfrågan har ännu inte kommit härifrån FN-högkvarteret i New York.

Försiktighet
Ett problem är att sunnimuslimerna inne i Falluja inte verkar överens om vapenvilan. Åtminstone en motståndsgrupp i staden säger att de förhandlare som gått med på avtalet har försvagat motståndet.

Samtidigt varnade FN:s sändebud till Irak Lakhdar Brahimi USA för att gå in i Najaf och Falluja med stridsvagnar och stora militära styrkor.

– Det är inte den rätta åtgärden just nu och jag tror amerikanerna är extremt medvetna om det, sa Brahimi i en intervju med tv-bolaget ABC, och sa att alliansen måste gå försiktigt fram för att inte ytterligare stöta bort redan uppretade och kritiska irakier.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se