32-åring frias för våldsamt sex

En 32-årig man frias av Malmö tingsrätt från anklagelserna om grov misshandel i samband med sex. Mannen hade haft en slavliknande sexuell relation med en då 16-årig flicka med självskadebeteende.

Flickans sönderskurna armar borde ha fått mannen att avstå, menade åklagare Ulrika Rogland. Mannen piskade bland annat flickan med rotting och linjal och lät henne vistas i en hundbur.

Men åtalet ogillas av Malmö tingsrätt. Rätten konstaterar i sin dom att giltigt samtycke inte kan gälla grov misshandel, som i allmänhet inte heller kan medföra ansvarsfrihet för gärningsmannen.

Men rätten anser att den misshandel flickan samtyckt till är att rubricera som av normalgraden.

Samtycket har också lämnats frivilligt och uttryckligt och flickan har själv tagit initiativ till kontakt. Under cirka tio dagar diskuterade de vad hon ville göra när de träffades, innan hon kom dit för att delta i deras rollspel.

Flickan var över 16 år och behörig att lämna samtycke och det är inte visat att hon på grund av ålder, sitt självskadebeteende eller någon annan orsak inte förstått vad hon samtyckte till eller att samtycket inte var allvarligt menat. Hon hade också tidigare erfarenhet av BDSM-sex och kunskap om vad hon gick med på, resonerar tingsrätten i sin friande dom.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".