"Lyckad avreglering av posten"

Avregleringen av posten har varit lyckad, men Svensk Kassaservice måste skiljas från posten för att inte dra ner postens lönsamhet. Den slutsatsen dras i en ny rapport från Konkurrensverket.

Rapporten från Konkurrensverket har skrivits av Peter Andersson, universitetslektor i nationalekonomi vid Linköpings Universitet.

– Tvärtemot vad många kanske tror så fungerar postsektorn i Sverige förhållandevis bra. Det faktum att vi har tagit bort monopolet har nog gjort att postsektorn idag fungerar bättre än vad det hade gjort om vi hade haft monopolet kvar under de här tio åren, säger Peter Andersson.

Lyckad avreglering
Det har nu gått ungefär tio år sedan posten avreglerades och slutsatsen av det är alltså att avregleringen är lyckad.

I den rapport som Peter Andersson han har sammanställt för Konkurrensverket, säger han att brevpriserna har anpassats till de faktiska kostnaderna och att posten har också fått konkurrens av flera uppstickare.

– En sammanvägd bedömning av prisförändringar, bättre kvalitet, bättre effektivitet i posten och reformering av kontorsnätet, kan man säga.

Positivt för privatpersoner
Enligt rapporten har brevportot sedan 1991 höjts med 30 procent mer än priserna i genomsnitt, men säger Peter Andersson, samtidigt har företagens portokostnader för stora sändningar sjunkit med lika mycket.

– Man kan ju tycka att det kanske kommer företagen till del, medan vi som skickar våra vanliga brev några gånger om året får betala högre porto, säger Peter Andersson.

– Men det är ju faktiskt också så att de här breven, om det nu är kontoutdrag eller bekräftelser på aktieköp eller annat, det är ju sådan information som vi behöver ha, alltså får vi den lite billigare än vad vi annars skulle ha fått, fortsätter han.

Inte sämre service
En vanlig bild av posten är att servicen blivit sämre och kontor har lagts ner - men den bilden avfärdar Peter Andersson.

– Det som väl har dragit ner företaget postens rykte en del, det är väl just det här med postkontors-nedläggningar. Men det som vi har svårt att klara idag det är ju betalningar, eftersom det är så få betalningar som görs över disk numera, det är bara ett fåtal betalningar, så blir det väldigt dyrt att hålla kontor för en så liten volym.

Föreslår delning
I sin utvärdering till Konkurrensverket säger Peter Andersson att Svensk Kassaservice bör skiljas från posten så snart som möjligt, något som också en statlig utredning har kommit fram till.

– Svensk kassaservice bör väl skiljas av ifrån posten, eftersom betalningsförmedling inte har ett dugg med paket att göra, utan det borde placeras i ett separat företag. Om man sedan måste subventionera det för att det ska finnas kvar, det är mycket möjligt - men skilj det från brev och paketverksamhet till att börja med. Det är min slutsats i rapporten, säger Peter Andersson.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".