Sverige inte längre ledande inom IT och telekom

Trots att det finns över 400 företag i landet som sysslar med mobiltelefoni och mobil IT, så har Sverige inte alls samma ledande ställning längre. Det visar en rapport som analysföretaget Northstream gjort för Invest in Sweden Agency, ISA:s räkning.

Detta är den första stora granskningen av den svenska mobilbranschen. Bengt Nordström är vd på Northstream: 

– Sverige som telekomland är ledande på infrastruktur och på telefoner. Sedan är det egentligen ganska tunt på framgångsrik verksamhet, säger han.

Men Sverige brukar ju beskrivas som ett ledande telekomland, är det så idag?

– Förutom telefoner och system är vi faktiskt inte det.

Totalt finns det, enligt Invest in Swedens rapport, 429 företag som sysslar med mobil IT i Sverige. De flesta, över 300 av dem, finns i Stockholm och Mälardalen.

Granskningen av den svenska telekombranschen visar att Sverige är världsledande på infrastruktur och terminaler. Med andra ord är vi duktiga på att utveckla och konstruera de komponenter som behövs för att bygga mobilnät och mobiltelefoner.

Däremot har många företag som utvecklade tjänster och dataprogram för mobiltelefoner försvunnit de senaste åren och på det här området är Sverige idag ifrånsprunget av länder som Japan, Sydkorea och Storbrittanien, säger Northstreams vd Bengt Nordström.

– Underhållning, spel och info-tjänster, men även företagstjänster, sådant som skapar effektivitet och produktivitet inom företagssegment.

Ni har ju hittat över 400 företag, räcker inte det till för att Sverige ska kunna var ledande på det här området också?

– Själva antalet är säkert inget fel på och det är i och för sig imponerande att ett land som Sverige har så pass många bolag, men däremot så måste man ju mäta det här i kommersiell framgång, att de här bolagen har riktiga kunder, riktiga intäkter och en framtid och då blir antalet mycket färre.

Vad säger det här om framtiden för telekombranschen i Sverige?

– Jag tror att det är ett mycket allvarligt läge. Jag tror att det krävs en satsning på utbildning, forskning, entreprenörsförutsättningar och villkor som gör att vi kan komma tillbaka. Det här är en mycket mycket allvarlig fråga, säger Bengt Nordström.

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".