Bakslag för demokratin i Hongkong

Kina säger nej till direktval av politisk ledare i Hongkong. Det är ett bakslag för den demokratiska opinionen. Aktivister i Hongkong har krävt att få självstyre om tre år och har genomfört flera demonstrationer för att försöka minska inflytandet från Peking.

De politiska ledarna i Peking har gjort en klar markering för att visa att Hongkongs särställning har sin begräsning. Stora grupper invånare i Hongkong har krävt att den forna brittiska kronkolonin själva ska kunna få välja politisk ledare år 2007 och att Hongkongs parlament i sin helhet skulle utses i fria val året därpå.

Rädsla för demokrati
Under några månader har frågorna diskuterats, den kinesiska lagstiftande församlingens ständiga utskott har lyssnat till kraven från Hongkong och funderat.

Men resultatet var närmast givet. Kommunistledarna i Peking vägrar att ge alltför stor frihet till Hongkong. Det finns en uppenbar rädsla att total demokrati i Hongkong skulle kunna undergräva kommunistpartiets envälde i Kina.

Flera politiska aktivister i Hongkong har sagt att de skulle vara beredda att ta sig in i Kina för att protestera om beslutet blev negativt.

Demonstrationer i Kina brukar bara sluta på ett sätt; polisingripande och i värsta fall fängelse.

Större politisk frihet
Enligt den överenskommelse som träffades 1997 mellan Kina och Storbritannien, när Hongkong överfördes till Kina, skulle befolkningen i Hongkong ha kvar större politiska friheter än de som gäller i Kina.

Demokratiseringen skulle gradvis leda mot fria val. Men Pekingledarna och demokratiförespråkarna i Hongkong har varit oense om tidtabellen.

Under det senaste året har flera demonstrationer skett mot det som i Hongkong uppfattas som kinesisk maktfullkomlighet. Detta har också lett till ett större politiskt uppvaknande bland allt flera hongkongbor.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista