Kamp mot tiden efter jordskred i Mexiko

Ett stort jordskred i mexikanska delstaten Oaxaca har begravt minst hundra hus i en by. Raserade vägar och översvämningar i det bergiga området försvårar räddningsarbetet.

De flesta boende i den lilla staden Santa Maria Tlahui-Tol-Te-Pec låg och sov när det klockan fyra i morse hördes ett muller. Ett 200 meter långt parti på en bergssida över staden gav efter och lermassorna vällde ner över bebyggelsen.

Delstatsguvernören säger att mellan 100 och 300 hus kan ha begravts. Hur många som fanns inne i husen är ännu så länge okänt, men det talas om mellan 500 och 1 000 personer.

Räddningsarbetare och även försvaret har larmats till området, men ödelagda förbindelser och förstörda vägar efter flera dagars kraftigt regn i det fattiga och otillgängliga området i delstaten Oaxaca gör att räddningsarbetet ännu så länge bara har hunnit inledas av invånarna i den lamslagna staden.

Hittills har åtta personer hittas döda i rasmassorna.

– Jag hoppas att vi hinner fram med räddningsteamen i tid för att hinna rädda de familjer som begravts i husen, sade delstasguvernören nu i kväll.

Oaxaca

Oaxaca är en av Mexikos 31 delstater och ligger i södra Mexiko, med 3 000 meter höga berg i norr och de centrala delarna och kust mot Stilla havet i söder. Delstaten är till ytan stor som Norrbottens län, med 3,6 miljoner invånare - merparten indianer. Huvudort är staden Oaxaca, med cirka 250 000 invånare.

Per Enander

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.