Blodsugande mygga.

Malarian ökar i världen

I år kommer en miljon barn att dö i malaria. Alla försök, de flesta storslagna, att utrota sjukdomen har inte fullföljts. Nu ökar malarian i världen samtidigt som myggorna som sprider malaria har blivit resistenta mot motgifterna.

Malaria har dödat fler människor än alla krig i världens historia. Febersjukdomen som sprids genom myggor, ökar nu i omfattning. Fler människor dör nu i malaria än för 30 år sedan, och 90 procent av alla fall finns i Afrika. Där dör två barn varje minut.

Sprids till nya länder
Sjukdomen sprids nu också till nya subtropiska länder, främst i Asien och Latinamerika, men även till Östeuropa.

Myggorna har blivit resistenta, det vill säga de påverkas inte av de traditionella bekämpningsmedlen och sjukdomen går inte att häva med de vanliga malariamedicinerna.

För fyra år sedan, på den årliga världs-malariadagen, så lovade Afrikas ledare tillsammans med västliga hjälporganisationer att ta krafttag mot sjukdomen, och inom fem år halvera antalet malariafall. Det blev ett tomt löfte, och istället har malarian ökat.

Barn sover fortfarande utan myggnät, sjuka får mediciner som slutade verka mot malaria för flera år sedan och myggorna bekämpas med medel som inte verkar påverka dem.

För dyrt
Organisationer i väst vill inte skänka det mest effektiva bekämpningsmedlet, giftet DDT, eftersom det är förbjudet i västvärlden och påverkar fisk- och fågellivet i de sankmarker där mygglarverna kläcks.

Ersättningen, som Världshälsorganistaionen WHO förespråkar, är något som kallas Artemisinin-baserat - ACT. Det är mycket effektivt, men det kostar 20 gånger så mycket. De pengarna finns inte - det skulle kosta drygt två miljarder kronor för alla världens malaria-infekterade länder under två år. Även om det bara är en femtedel av vad till exempel britterna lägger ner på sina husdjur under en månad.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".