Allt fler domare hotas

Att en domare avgår från en rättegång på grund av hot är mycket ovanligt i Sverige. Samtidigt tyder senare tids rapporter på att personer i rättsväsendet hotas i allt större utsträckning.

Mer än var tionde tingsrättsdomare angav förra året till Brottsförebyggande rådet, Brå, att de utsatts för hot och trakasserier.

– För den enskilde domaren och för dennes familj är det här en mycket besvärlig sits, men arbetsplatsen kan också drabbas. Medarbetare blir mer försiktiga och oroar sig för att det ska hända dem själva, säger brottsforskaren Lars Korsell.

Han tar polisen som exempel på att vad han kallar för "försiktighetskulturer" kan breda ut sig, något han ser som allvarligt.

– Därför är det viktigt att, precis som man har gjort i Malmö, sätta in ordentliga insatser. Vad jag förstått har polisen också gjort ordentlig uppbackning, säger Lars Korsell.

Enligt Brås rapport med svar från 1 100 domare och åklagare från förra året hade fler än var tionde domare i tingsrätt och länsrätt utsatts för hot och trakasserier de senaste 18 månaderna. Ännu vanligare var det för landets åklagare, och för båda grupperna var det en ökning jämfört med Brå:s liknande studie fyra år tidigare.

Anledningarna är dels en större uppmärksamhet hos dem som arbetar inom rättsväsendet, men också den ökade satsningen mot den grova organiserade brottsligheten, menar Lars Korsell.

Men det handlar sällan om direkta hot eller våld, utan främst om trakasserier i form av sms, brev och telefonsamtal, som i sig är svårare att komma åt.

– Många av de här trakasserierna är inte straffbara och någonting jag tycker är viktigt är att man förstår från myndigheters sida att trakasserier kan vara väldigt obehagliga och svåra att ta på. Man måste ta dem på allvar.

Att en domare avgår från en rättegång på grund av hot är högst ovanligt i Sverige, och högst olyckligt för ett rättssamhälle menar tidigare överåklagaren, Sven-Erik Alhem, nu ordförande för Brottsofferjourernas riksförbund. Han ser svårigheter att få särskilt ungdomar att våga vittna i rättegångar.

Om polisen inte ens anser sig kunna skydda domaren i ett mål, hur ska de polisen då kunna skydda dem, så tror jag att de resonerar, säger Sven-Erik Alhem.

Vid Domstolsverket är säkerhetsarbetet prioriterat, säger chefen, Barbro Thorblad. Som Ekot rapporterat tidigare har säkerhetskontrollerna vid domstolarna mångdubblats på bara tre år, en kostnad som gått från 200 000 år 2007, till 2 miljoner förra året.

En utredning vid justitiedepartementet har också förslag på att göra det enklare för domstolar att själva besluta om säkerhetskontroller, något justitieminister Beatrice Ask tycker vore bra.

– Eftersom domstolarna ser lite olika ut, kan man i alla fall inte ha beslut som är i detaljer på lagstiftningsnivå, utan det måste finnas en möjlighet för domstolschef att faktiskt fatta beslut om nödvändiga åtgärder där det behövs, säger Beatrice Ask.

Hot och trakasserier som påverkan

Trakasserier och hot mot domare och åklagare är vanligast som påverkansförsök, enligt en undersökning av Brottsförebyggande rådet (Brå) 2009.

Brå frågade samtliga åklagare och samtliga domare i tingsrätt och länsrätt. Svarsfrekvensen var 63 procent, totalt 1 096 personer.

Oftast sker trakasserier och hot på arbetet genom telefonsamtal, mejl eller sms. Även enstaka våldsfall och skadegörelse förekommer.

Åklagare är mest utsatta, vilket kan förklaras av att de ofta syns först och mest.2008 rapporterades 170 incidenter från domstolarna - hot mot åklagare, domare och målsägande, men även tumult, våld och trakasserier.

I Östersund 2001 knivhöggs en åklagare svårt vid en rättegång av en anhörig till en åtalad. I Malmö 2004 fick en mordrättegång avbrytas efter tumult bland åhörarna.

Källa: Brå, Domstolsverket (TT)

Marcus Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista