Arkivbild. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix

Svår ångest hos många flyktingar

Flyktingar som kommer till Sverige får inte tillräcklig hjälp med att hantera ångest och andra psykiska problem, visar en ny studie från Karolinska Institutet, KI. De så kallade hälsosamtal som alla nyanlända flyktingar erbjuds prioriterar inte den psykiska hälsan, trots att många av flyktingarna bär på hemska minnen från sitt hemland.

Hälsosamtal infördes 1995 av Socialstyrelsen för att ta reda på hur flyktingarna mår, fysiskt och psykiskt. De sköts ofta av sjuksköterskor på vårdcentralen.

Samtalen tar bara cirka en halvtimme och genomförs ofta med tolk, så den psykiska hälsan hinns sällan med. En kvinna från Irak som vill vara anonym, berättar via tolk att hon hade varit med om svåra upplevelser i sitt hemland, men att de inte togs upp i samtalet på vårdcentralen.

– I Irak när hon bodde där blev hennes bror mördad, och efter några dagar dog hennes pappa, han hade länge varit sjuk, men då det hände med hennes bror, att han blev mördad, då mådde hon psykiskt dåligt, säger kvinnans tolk Kara Hermex.

Kvinnan säger också att sjuksköterskan på vårdcentralen var otrevlig och gjorde henne ledsen. Mer än 50 procent av de som varit på hälsosamtal hade "betydande ångest", visar Karolinska institutets studie.

Forskaren Solveig Ekblad, på KI som har lett studien säger att det är mycket viktigt att de psykiska problemen tas upp, de påverkar också den fysiska hälsan.

– Vi vet också att posttraumatisk stressyndrom leder till depression som också har samband med de stora folkhälsosjukdomarna, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, kanske cancer, stressen blir kronisk stressen drabbar kropp och själ.

Solveig Ekblad efterlyser mer kunskap både om ett lands problematik och om vilka psykiska problem som svåra upplevelser kan skapa, och dessutom behövs det mer tid, för att bygga upp ett förtroende.

Det behövs också bättre information om samtalen, hittills i år har bara 38 procent av flyktingarna som kallats till hälsosamtal dykt upp.

– Hälsa är en mänsklig rättighet, säger Solveig Ekblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".