Kim Jong-Un väntas efterträda Kim Jong-Il

I Nordkorea har det hållits en sällsynt partikonferens i dag, och ledaren Kim Jong-Il har befordrat sin son till fyrstjärnig general. Det tolkas som att sonen nu står redo att efterträda sin pappa. I grannlandet Sydkorea följs händelserna med stort intresse. Det har också hållits en demonstration mot regimen i Nord.

En grupp studenter, däribland avhoppade nordkoreaner, demonstrerade och spelade gatuteater i Seoul i dag i protest mot dynastin som styr den utblottade kärnvapenbeväpnade diktaturen Nordkorea.

– Det är inte rätt att Kim Jong-Il låter sin son ärva makten. Om han gjort ett bra jobb vore det kanske okej, men folk i Nord är hungriga, de lider, säger studenten Cheong Im, som flydde hit till demokratiska Sydkorea för tre år sedan.

Det har inte hållits något partitoppmöte i Nordkorea på 30 år, och förra gången var det för att lansera Kim Jong-Il som efterträdare till sin pappa Kim Il-Sung. Nu verkar det alltså som att sittande härskaren tänker installera sin son, Kim Jong-Un. Han är 27 eller 28 år gammal, och många detaljer kring honom är oklara. Han studerade ett par år i Schweiz som tonåring och sägs gilla actionfilmer och skidåkning.

Nordkoreaexperten Ha Tae Kyung säger till Ekot att det faktum att Kim Jong-Un nu utnämnts till fyrstjärnig general, ihop med sin faster, tyder på en fortsättning på sittand härskaren Kim Jong-Ils "militären först"-linje, där militären får merparten av landets knappa resurser, medan många vanliga människor går hungriga.

Ha och andra experter säger att unge Kim Jong-Un redan har omfattande makt över polis och militär, detta samtidigt som hans pappa verkar brottas med allvarliga hälsoproblem. De tror inte att den yngre Kim om han väl får högsta makten kommer att genomföra några omfattande reformer, då skulle hans egen makt hotas.

En annan avhoppad nordkorean, han kallar sig Joseph, kom hit till Syd för drygt ett år sedan. Han tror att Nordkorea är i sådan djup kris nu att Kim Jong-Un kommer att få svårt att hålla sig kvar länge vid makten.