Stark handel i augusti

Detaljhandeln fortsätter att öka när svenskarnas shoppinglust håller i sig. Det visar dagens siffror från SCB och HUI, Handelns Utredningsinstitut.

Försäljningen ökade med 4,4 procent i augusti jämfört med samma månad förra året, men jämfört med juli blev det oförändrat, vilket förklaras med väderfaktorn säger analytiker Jonas Arnberg på Handelns Utredningsinstitut.

– Det bekräftar en gammal sanning hos handlarna, att man föredrar moln framför sol. I juli var tillväxten ganska svag när det var bra väder. Så kom det lite svalare väder i augusti och då blev tillväxten betydligt starkare, säger Jonas Arnberg.

Sällanköpshandeln visar den starkare ökningstakten och drar upp snittet rejält. På sikt tror HUI att det blir en lite lugnare utveckling i detaljhandeln.

– Under fjolåret började det gå riktigt bra, så rent statistiskt kommer det vara svårt att leverera bra ökningstakter för handeln. Därtill har vi räntehöjningar, visseligen från en låg räntenivå, men som kommer att ta bort köpkraft från handeln och omfördela det till räntebetalningar på människors bolån, säger Jonas Arnberg.