Milliband: Ny generation tar över Labour

I dag höll Ed Miliband sitt första stora tal som nyvald ledare för det brittiska Labourpartiet. Och han markerade att det nu är en ny generation politiker som tar över efter Gordon Brown och Tony Blair-eran.

– Skälet är att vi alltför ofta köpt det gamla etablissemangets tankegångar, och över tiden är jag rädd för att vi mer och mer sett ut som ett nytt etablissemang själva, sade Ed Milliband.

Efter att ha hyllat sina företrädare Tony Blair och Gordon Brown och deras New Labour-politik för att ha reformerat välfärdspolitiken slog Ed Miliband fast att förklaringen till att Labour förlorade valet i våras efter 13 års regeringsinnehav var att partiet slutade tänka nytt och fastnade i gamla tankegångar.

Labourregeringen, sade Miliband, hade pratat om att föra en politik utan kraftiga uppgångar och nedgångar i konjunkturen. Och så kom den värsta ekonomiska krisen på flera generationer.

Och jag förstår att folk blev arga då, menade Ed Miliband, när de såg arbetslösheten öka samtidigt som Labourregeringen inte hade varit tillräckligt tuff mot bankerna före krisen. Men nu lovar han, bara 40 år gammal, att det ska märkas att en ny genration tar över partiet:

– Jag står här nu och är redo att leda en ny generation som nu tar över Labour. Och det är ingen tvekan om att den nya generationen är annorlunda, annorlunda attityd, annorlunda idéer och annorlunda angreppssätt på politiken.

Konkret pratade han sedan om att det är viktigt att se till att låginkomsttagarna kan leva på sin lön. Han säger sig vilja värna om småföretagarna, men sade också att det är nödvändigt att skära i den offentliga sektorn för att komma åt landets jättelika budgetunderskott.

Men han varnade samtidigt för de ekonomiska riskerna med att skära så mycket som den borgerliga koalitionsregeringen planerar.