Isländsk exminister inför riksrätt

Islands förre statsminister Geir Haarde kommer att ställas inför riksrätt för sin roll i den isländska finanskraschen hösten 2008. Det beslutades efter en omröstning i det isländska parlamentet, alltinget, i kväll.

Med rösterna 33 mot 30 beslöt alltingets ledamöter att Geir Haarde skall stå till svars för sitt agerande, eller kanske rättare sagt avsaknad av agerande, inför domstolen Landsdómur, en specialdomstol som kan liknas vid en riksrätt.

Han anklagas för att ha begått allvarliga misstag och inte ha ingripit när den isländska finanskrisen var under uppsegling. Det hela slutade med att landets alla tre storbanker, som hade agerat alldeles för våghalsigt på den internationella marknaden, gick omkull och staten tvingades ta över dem. Hela den isländska ekonomin påverkades, den isländska kronan störtdök och räntorna gick i höjden.

Många islänningar har i krisens spår tvingats till smärtsamma sparåtgärder, blivit av med sina jobb, fått lämna hus och hem och i flera fall också hemlandet.

Starka folkliga protester mot regeringens sätt att hantera bankkrisen gjorde att statsminister Haardes borgerliga regering avgick förra året och en ny socialdemokratiskt ledd regering trädde till.

Tidigare i år föreslog en parlamentarisk utredning, som granskade bankkollapsen, att Geir Haarde och ytterligare tre ministrar skall ställas inför rätta. Men med knapp majoritet beslöt alltinget i dag att de tre ministrarna slipper rättsligt efterspel medan Haarde, som har lämnat politiken, ensam får stå till svars.

De isländska politikerna, också i regeringspartierna, har varit splittrade i frågan om ett eventuellt rättsligt efterspel. Den socialdemokratiska statsministern Jóhanna Sigurðardóttir har inte velat ha någon rättslig process. Den leder ingen vart, menar hon. Medan man hos koalitionspartnern Gröna vänstern gärna ser att riksrätten Landsdómur, som aldrig sammanträtt tidigare, får säga sitt.