Statsåklagare Nils-Eric Schultz. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Energibolag dras in i muthärvan

Muthärvan i Göteborg växer och nu dras det kommunala bolaget Göteborg Energi in. Det handlar också om chefer som försöker skrämma medarbetare till tystnad, visar SVT:s Uppdrag Granskning i kväll.

– Det här med hur det faktureras gör att man blir skrämd. Vilka fakturor kan man lita på? säger statsåklagare Nils-Eric Schultz.

De sex separata härvor som statsåklagare Nils-Eric Schulz utreder är alla kopplade till kommunen och byggbranschen. Det handlar om fakturor för jobb som utförts hemma hos kommunanställda, mutresor och jobb som aldrig blivit gjorda. Och varje dag kommer nya tips till statsåklagaren, många av dem med direkt substans.

– Jag blir uppringd och får information via e-mail. En del av de här samtalen som jag har haft tycker jag redan nu att jag kan se att det finns substans, säger han.

I kväll kommer dessutom SVT:s Uppdrag Granskning att visa att Sveriges största kommunala bolag, Göteborg Energi, också är indraget. En medarbetare där ska ha suttit på dubbla stolar när han köpt in byte av elmätare.

Leverantören som sålde tjänsten har belönat den kommunala medarbetaren med bonus, högre ju fler tjänster han sett till att kommunen köpt. Dessutom ska en chef på Göteborg Energi försökt skrämma en medarbetare, som berättat om oegentligheterna för Uppdrag Granskning, till tystnad.

I programmet får vi höra chefen säga till medarbetaren att Uppdrag Gransknings reportrar använder fysiskt våld för att få göra intervjuer:

– Om Uppdrag Granskning är på gång så, de skyr ju inga medel. De dundrar in på kontoret. Fysiskt trycker de ner den de ska intervjua i stolen så här, med fysiskt våld hindrar de en från att gå därifrån, säger hon.

I dag kommer statsåklagare Nils-Eric Schultz att fatta beslut om han ska begära ytterligare en person som nu sitter anhållen häktad. Och enligt Schultz så kommer fler gripanden att vara att vänta den närmste tiden. De 15-20 personer som han för några veckor sedan trodde att han skulle komma att åtala kommer att bli fler.

– Om vi skulle summera här i årsskiftet så tror jag nog att det kommer att visa sig att det är mer än 15-20, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".