Google snart på börsen

I USA väntas internetbolaget Google i veckan ta ett första steg mot en börsintroduktion. Det har länge ryktats om att världens största sökmotor på nätet är på väg mot börsen, men de senaste dagarna har det kommit flera uppgifter om att det verkligen är på gång.

Det kallas redan för årets affär med världens just nu hetaste teknikförtag - Google - det kalifornienbaserade bolaget som har världens mest använda sökmotor på Internet - så populär att sökandet efter information på nätet bland många användare kallas för för att googla.

Och nu kommer alltså uppgifter om att ett första steg mot börsintroduktion kommer att tas de närmaste dagarna - och det framför allt på grund av en för de flesta tidigare okänd lag, som tvingar det privatägda bolaget att nu offentliggöra sina tillgångar - och eftersom representanter för företagsledningen, enligt uppgift, också bland annat talat med banker om att börja sälja aktier - så tycks en börsintroduktionen vara på gång inom kort.

Men Googles ledning och grundare fortsätter att vara mycket hemlighetsfulla om sina planer, så det råder fortfarande en viss osäkerhet och en del analytiker varnar för negativa överraskningar när mer om bolaget blir känt.

Google startades 1998 av två studenter från Stanford universitetet. Till skillnad från många internetbolag, som kom och försvann när den så kallade internetbubblan sprack i slutet av 90-talet,  så anses Google redan göra stora vinster. Det beror framför allt på att företag betalar för att synas på resultatsidan som kommer upp när man söker.

När Google börsintroduceras beräknas det redan första handelsdagen vara värt mellan 20 och 25 miljarder dollar. Företagets framgångar har också lett till hårdare konkurrens eftersom  både Yahoo och Microsoft nu förbättrar sina sökverktyg.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista