Bankdöd en verklighet i USA

Storbankerna i USA går just nu bra - men mindre och medelstora banker har fortfarande problem och läggs ner på löpande band.

De senaste att drabbas av bankdöden var en lokalbank i delstaten Washington och en i Florida. Med de två konkurserna så är det nio banker som fått stänga bara i september.

Just Florida har blivit extra hårt utsatt av banknedläggningar, skälet är att där hade man en särskilt stor bostadsbubbla och därmed dåliga lån, andra problemstater är till exempel Kalifornien, Georgia och Illinois.

Sammanlagt har nästan 400 banker lagts ner sedan finanskrisen inleddes och takten minskar inte som man kanske skulle kunna tro, tvärtom, det ser ut att bli fler konkurser i år än förra året som i sin tur var det värsta sedan 1992.

Nu är det inte bara bostadskrisen som drabbar bankerna utan den allmänna konjunkturnedgången som gör att företag i en lång rad branscher får problem. Ett resultat är också att den myndighet som administrerar insättargarantin själv hamnat på ett minus på 20 miljarder dollar.

Och svårigheterna för små- och medelstora banker väntas fortsätta, mer än 800 banker har satts på myndigheternas övervakningslista och antalet ökar, de stora vinster som just nu återigen redovisas i banksektorn kammas hem av ett fåtal storbanker.

Sammanlagt finns det närmare 8 000 banker i USA i dag och om tio år räknar man med att det kanske bara är 5 000 kvar.