Norskt nej till israeliskt ubåtstest

Det norska utrikesdepartementet säger nej till att ubåtar som byggs för Israels räkning testas i norska farvatten och hamnar.

Det tyska varvet HDW som ingår i Thyssen Krupp-koncernen har planerat testningen av ubåtarna. För ett par veckor sedan avslog exportkontrollavdelningen inom UD ansökan om att få använda norska områden för ändamålet. Bakgrunden är att ubåtarna, enligt tv-programmet Brennpunkt, byggts för den israeliska marinens räkning.

– Vi har det strängaste regelverk som är möjligt för export av varor och tjänster på försvarsområdet. Det innebär att vi inte exporterar materiel eller tjänster till land som är i krig eller där krig hotar, säger utrikesminister Jonas Gahr Störe.

Lagen om exportkontroll tillåter inte att han uttalar sig i enskilda ärenden.

– Jag vill inte kommentera det här enskilda fallet men du kan tolka det jag säger, förklarar Störe.

Thyssen Krupp har sedan 1997 hyrt den nedlagda marinbasen i Marvika i Kristiansand och har tidigare testat ubåtar för leverans till Israel bland annat i Norskerenna, även med manskap från det israeliska försvaret ombord.

Enligt tidningen Fädrelandsvennen ska bolaget testa ubåtar för leverans till Portugal i höst men det berörs inte av lagstiftningen eftersom Portugal och Norge är allierade i militäralliansen Nato.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".