Nytt prostatatest på väg

Brittiska forskare säger att de utvecklat ett test som med stor säkerhet kan skilja prostatacancer från andra ofarliga prostataproblem, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Forskargruppen på ett företag i Oxford, Oxford Gene Technology, säger att den identifierat markörer, som kan skilja på ofarlig vävnad, ofarliga prostata-sjukdomar och prostatacancer med 90 procents säkerhet. Men det dröjer flera år innan testet kan genomföras på allmänna kliniker.

Det test för prostatacancer som anses mest effektivt idag, när så kallade PSA-värden testas, är inte särskilt specifikt.

Tidigare i september presenterades sex olika studier som visade att dödligheten inte är lägre bland män som testat sina PSA-värden. Det har också visat sig att det testet lett till helt felaktiga diagnoser. Det handlar om män som haft ofarliga tumörer och utsatts för onödigt lidande, genomgått onödiga operationer och strålbehandlingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".