Utländsk militär kan få träna i Norrland

Utländsk militär ska själva få träna i Norrland, anser regeringens utredare. Det förekommer redan i dag men då som samövningar med svensk militär. Sverige kan tjäna på att låta utländsk trupp komma hit, säger utredaren Karl Leifland.

– Ja, dels är det pengar, att man i varje fall inledningsvis i blygsam skala får lite sysselsättningspolitiska och tillväxtpolitiska effekter framför allt i Norrland, men också att vi säkerhetspolitiskt har att vinna på detta genom ett samarbete fram för allt med våra EU-partners.

Varför vill utländsk militär vara i Sverige?

– Det är ganska unika förutsättningar som finns uppe i Norrland, inte minst klimatet och de stora, relativt obebodda ytorna. Sådana övningsområden finns inte i Europa.

Samövningar
Leifland utreder på regeringens uppdrag om det är möjligt att låta utländsk militär öva på egen hand på svensk mark. I dag förekommer utländsk trupp i form samövningar med svensk militär, inte minst inom samarbetet ”Partnerskap för fred”.

Att utländsk försvarsindustri testar materiel på svensk mark har pågått i många år. När holländsk och fransk militär har varit i Norrland och övat har det handlat om 100 till 150 man per gång. Det är samma omfattning som Karl Leifland nu tänker sig.

Inte alla länder får öva
Leifland betonar samtidigt att, inte alla länder kunna få komma till Norrland och öva.

– Nej, självklart. Jag kommer att föreslå att man lägger in ett antal kriterier för vem som ska få komma hit. Jag föreställer mig att man kan modellera det lite grann efter de kriterier som gäller för krigsmaterielexport, länder ska uppfylla demokrati, mänskliga rättigheter och så vidare.

Vilka länder är det som inte får komma?

– Vi får ju avgöra från fall till fall. Jag vill inte ta ställning till nu vilka länder som ska få komma, utan det är ju regeringen som bestämmer efter en prövning från fall till fall, säger regeringens utredare Karl Leifland.

Han lägger fram sitt förslag till regeringen i slutet av juni.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".