1 av 2
Sydkoreansk tv visar vad som tros vara en bild på Kim Jong-Un. Foto: Ahn Young-joon/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik - Nordkoreas successionsordning

Kim Jong-Ils son utsedd till höga politiska poster

I Nordkorea har ledaren Kim Jong-Ils son nu på morgonen utsetts till höga politiska poster, detta utöver den generalstitel han fick i går. Därmed verkar vägen utstakad för att sonen ska ta över makten.

Uppläsaren i Nordkoreas stats-TV berättar om härskarens senaste beslut.

Tidigt i morse tillkännagavs att Kim Jong-Un, vars namn nämndes i statsmedia första gången i går när han upphöjdes till fyrstjärnig general, nu också utnämnts till Arbetarpartiets viktiga centralkommitté. Därtill utsågs han till andreman i den militära hierarkin, efter sin pappa.

Det är raskt marscherat för en person som fram till för några dagar sedan inte hade några kända officiella uppdrag. Men Nordkorea-experter här i Seoul säger att Kim Jong-Un redan tidigare getts stort inflytande över polis och militär. Härskaren Kim Jong-Il, vars hälsa vacklar, verkar angelägen om att snabbt se till att makten också vid hans död ska stanna inom familjen i världens enda kommunistiska dynasti.

Också Kim Jong-Ils syster upphöjdes till general och hennes man befordrades. Flera experter säger att de inte väntar sig några snabba reformer i det utfattiga landet om och när Kim Jong-Un tar över makten, snabba förändringar skulle hota famlijens makt.

Ha Taek Kyung, en ledande Nordkorea-expert i Seoul som driver en radiostation riktad till Nord och som regelbundet talar med källor där, säger att de flesta vanliga människor i Nord inte är intresserade av ledarskapsförändringar, de har fullt upp att försöka överleva dagen.

– De är inte intresserade av politik, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".