Saab får BMW-motorer i framtiden

Den som köper en Saab i framtiden får en bil med en BMW-motor. SAABs ägare Spyker Cars och BMW har ingått ett avtal om leveranser om bensinmotorer, något som Spyker stolt berättar om i ett pressmeddelande idag.

Saab får BMW-motorer i framtiden. Holländska Spyker Cars NV och den tyska biltillverkaren BMW har ingått avtal om leveranser om bensinmotorer, skriver Spyker i ett pressmeddelande.

Ett avtal mellan Spyker och BMW skrevs på i Trollhättan i dag.

Motorerna ska användas i nästa generations Saab-bilar från och med 2012. Det handlar om fyrcylindriga bensinmotorer på 1,6 liter, som ska anpassas för Saabs specifika behov.

"BMW:s motorer och deras bränslesnåla innovationer betraktas allmänt som riktmärken i premiumsegmentet. Vi ser fram emot att integrera denna teknik i nästa generations bilar på ett riktigt Saab-sätt", skriver Saab-chefen Jan Åke Jonsson i en kommentar.

Enligt ordföranden Victor Muller är avtalet ett avgörande steg för Saab på vägen mot att  bli en lönsam och oberoende tillverkare av premiumbilar.

– Vi är otroligt glada att vi får chansen att köpa bland de bästa motorerna som finns på marknaden, säger Jan Åke Jonsson som är verkställande direktör för Saab Automobile AB.

Vilka egenskaper är det ni är särskilt glada för?

– För det första har den en god prestanda, vad gäller både motor, hästkrafter och acceleration. Den passar i våra bilar och är lätta att installera. Dessutom har den med sig BMW:s teknologi för att minska bränsleförbrukning och därmed utsläppen. Det är en mycket konkurrenskraftig motor, säger Jan Åke Jonsson.

Saab och BMW

BMW (Bayerische Motoren Werke) är världens största tillverkare av premiumbilar.

Januari-augusti 2010 har BMW Group sålt cirka 919 300 bilar (inklusive Mini och Rolls-Royce). Prognosen är att sälja 1,4 miljoner bilar i år.

Saab Automobile sålde 10 500 bilar första halvåret och räknar med att sälja 45 000 bilar i år.

Förlusten för Saab under årets första sex månader var 139 miljoner euro, nästan 1,3 miljarder kronor. BMW går däremot med plus. Första kvartalet var vinsten 324 miljoner euro och andra kvartalet 834 miljoner euro. Omräknat i svenska kronor är vinsten för första halvåret 10,6 miljarder kronor. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.