Ericsson lägger bud på italienskt dotterbolag

Telekomkoncernen Ericsson som äger 71,19 procent av det italienska dotterbolaget, Ericsson Spa, kommer att lägga ett kontantbud på de utestående aktierna. Budet ligger på 32 euro per aktie. Det totala värdet på budet uppgår till 237,3 miljoner euro eller knappt 2,2 miljarder kronor.

Budet innebär en premie på 19,2 procent jämfört med kursen den 23 april. Budet läggs genom ett nybildat italienskt bolag.

Budet har blivit möjligt genom att Ericsson numera har en stark kassa som kommer både från nyemissionen på 30 miljarder kronor och på de senaste kvartalens vinster.

Dotterbolaget Ericsson Spa har 2 200 anställda i Italien och hade förra året en försäljning på 9,8 miljarder kronor och ett rörelseresultat på 470 miljoner kronor.

Ericsson Spa, som är noterat på Milanobörsen, är Ericssons enda återstående noterade delägda dotterbolag. Under 90-talet lade bolaget bud på sina dotterbolag i Brasilien och Mexiko.

Enligt Ericsson är tanken med övertagandet att koncernstrukturen ska förenklas och att antalet noterade dotterbolag ska minskas. Villkoret för erbjudandet är att det accepteras av ägarna till mer än 90 procent av aktierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".