500 ska bort från Posten

I dag kom beskedet att flera terminaler ska stängas och antalet jobb inom Posten ska minska med 500.

Postterminaler i Västerås, Karlstad, Uppsala, Tomteboda och Ånge läggs ner. Posten satsar istället på två stora brevterminaler, en i Hallsberg och en i Rosersberg norr om Stockholm.

Det här ska öka effektiviteten i posthanteringen, men också minska koldioxidutsläppen, uppger posten som har ambitionen att lägga över mer av transporterna på järnväg.

Förändringarna ska vara genomförda senast 2014. Vilka jobb som försvinner ska nu avgöras i förhandlingar. Totalt berörs 2000 anställda, där merparten kommer att erbjudas nya jobb på de framtida terminalerna.

Men oron är påtaglig i dag på de orter där terminaler ska stängas. Facket SEKO:s förhandlare Sune Blomqvist har fått många samtal från medlemmar under dagen.

– De är naturligtvis oroliga och besvikna. Det skulle jag också ha varit om jag hade haft en anställning på en brevterminal i Karlstad, en brevterminal som är hotad och kommer att försvinna framöver, säger Sune Blomqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".