Brasilien lockar investerare

På söndag är det presidentval i Brasilien. Landet som under ledning av en socialistisk president har förvandlats till investerares och småsparares favoritobjekt. Det flöt in så mycket pengar i landet, att regeringen införde en straffskatt på investeringar.

– Men effekten var kortvarig, säger Per Persson, svensk handelssekreterare och chef för Exportrådet i São Paolo.

– Man införde en 2-procentig transaktionsskatt på alla investeringar, allt kapitalinflöde, till Brasilien. Det hade en temporär effekt på en vecka och sedan var det som bortblåst.

Det är bara ett par kilometer mellan mitt hotell i São Paolo och Exportrådets kontor. Men taxiresan dit tog nästan en halvtimme.

20-miljonersstaden São Paolo är Brasiliens ekonomiska motor. En synbar effekt är de ofta oändliga och stillastående bilköerna. Gator och annan infrastruktur är anpassade för en annan tid.

Inne hos Exportrådet finns sedan ett år tillbaka ett av de senaste tillskotten i Sveriges företagsflora i Brasilien, miljöföretaget Envac.

Fabio Collella är hittills ensam representant för det svenska företaget, men han berättar att det går bättre än väntat med projektet att etablera Envac också i Brasilien.

Eftersom Fabio Collella är brasilianare har han på nära håll följt den ekonomiska utvecklingen. Han vet bakgrunden till att Brasilien nu är en av investerarnas favoritobjekt.

– Det första var att marknaderna öppnades, det andra var att man släppte den fasta valutakursen, Det tredje var att hyperinflationen kunde bekämpas. Och till sist har vi de enorma fyndigheterna av olja utanför Brasiliens kurs, säger Fabio Collella.

När det är sagt, så måste man påpeka, att Brasilien fortfarande är ett mycket skyddat land. Handelsmurarna mot omvärlden är bland de högsta i världen.

Men ett land med 200 miljoner invånare, en snabbt växande inhemsk konsumtion och en av världens rikaste tillgångar till naturtillgångar är lockande också bakom handelsmurar.

Framtiden ser ljus ut för dem som vill investera i landet. Inte minst eftersom Brasilien nu förbereder sig för världscupen i fotboll år 2014 och därefter olympiska spelen 2016.

Landet lägger nu upp planer för jättelika investeringar för att modernisera och bygga upp infrastrukturen i de städer som berörs av spelen.

– Om allt går som planerat, kommer det att innebära mycket. Inte bara för spelen, utan för Brasilien och den brasilianska befolkningen, säger Fabio Collella.