Protester mot sparkrav i Europa

Det är inte bara i Spanien som det strama ekonomiska läget leder till protester. I grannlandet Frankrike genomfördes en liknande storstrejk i förra veckan.

På onsdagen presenterar Frankrikes president Nicolas Sarkozys en mycket stram budget för 2011. Den budgeten väntas utlösa ytterligare protester.

Ett mål för Frankrikes nya budget är att få ned underskottet från nästan 8 procent av BNP i år, till 6 procent nästa år. Taket på 3 procent, som EU ger, beräknar Sarkozys nå först 2013.

Även i Irland är läget spänt. Regeringen lägger stora resurser på att försöka rädda Anglo irish Bank (AIB), men det talas om att dramat kan sluta med nyval.

En gatuprotest från fackförbunden inleddes på onsdagmorgonen vid AIB:s huvudkontor i Dublin, med en separat, spektakulär aktion, när en cementlastbil rammade grindarna till Leinster House, den irländska parlamentsbyggnaden. Lastbilens cementblandare var täckt med orden "Toxic Bank Anglo" (Giftiga Anglobanken).

I Bryssel hålls under onsdagen en gatumanifestation, där cirka 100 000 demonstranter väntas delta, mot det bistra ekonomiska läget i stora delar av EU.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista