En chef på Göteborg Energi försökt skrämma en medarbetare – som berättat om oegentligheterna för Uppdrag Granskning – till tystnad.

Fler inblandade i muthärvan i Göteborg

Muthärvan i Göteborg växer. Nu dras Sveriges största kommunala energibolag, Göteborg Energi in. Det rapporterar SVT:s Uppdrag granskning i kväll.

Statsåklagare Nils-Eric Schultz utreder nu sex separata härvor, alla kopplade till kommunen och byggbranschen. Det handlar om fakturor för jobb som utförts hemma hos kommunanställda, mutresor och jobb som aldrig blivit gjorda. Och varje dag sväller utredningen, då nya tips kommer till statsåklagaren.

– Jag blir uppringd och får information, jag får e-post med information, och i de samtalen jag har haft kan jag säga att det finns substans, säger statsåklagare Nils-Eric Schultz.

I kväll kommer dessutom SVT:s Uppdrag granskning att visa att Göteborg Energi också är indraget.

En medarbetare där ska ha suttit på dubbla stolar när han köpt in byte av elmätare. Leverantören som sålde tjänsten har belönat den kommunala medarbetaren med bonus, högre ju mer tjänster han sett till att kommunen köpt.

Dessutom ska en chef på Göteborg Energi försökt skrämma en medarbetare – som berättat om oegentligheterna för Uppdrag Granskning – till tystnad.

I dag kommer statsåklagare Nils-Eric Schultz att fatta beslut om han ska begära ytterligare en person som nu sitter anhållen häktad misstänkt för grovt bedrägeri och grovt mutbrott.

Och enligt Schultz så kommer fler gripanden att vara att vänta den närmsta tiden.

– Det kommer att visa sig att det är fler än 15-20 personer, säger Nils-Eric Schultz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista